2020.02. 16.

Hogyan legyél sikeres sportfogadó - 2. rész

Hogyan legyél sikeres sportfogadó - 2. rész

A következő három részes sorozatban a hosszú évek alatt gyűjtött sportfogadási tapasztalataim alapján szeretnék ötleteket, tanácsokat adni kezdő és rutinos sportfogadóknak egyaránt. Mire érdemes fogadni, és mire nem? Mitől lesz értékes egy tipp, és mitől veszít értékéből? Tényleg mindig a bank nyer? Igyekszem válaszokat adni többek közt ezekre a kérdésekre is!

hirdetés

Az előző részt azzal zártunk, hogy az irodák rendkívül gyorsan reagálva, drasztikusan csökkentették egy fogadás szorzóját 1.06-ra. Vagyis a maximális tétemmel kalkulálva 8.000HUF-t kellene kockáztatnom egy nagyon erős tippnél 480HUF profit reményében. Megéri? Röviden és tömören: NEM! És hogy miért? Mert ennek a fogadásnak 10-ből 10-szer nyertesnek kell lennie ahhoz, hogy ez hosszútávon profitot termeljen. Ha 10-ből csupán egyetlen egyszer nem jönne be ez a tipp, akkor azzal buknék 8000HUF-t, szemben a 9 fogadás alatt nyert 4320HUF-al. Vagyis: 3680HUF mínuszban zárnék. Gondolj csak bele: van esély arra, hogy 10-ből legalább egyszer az U20-as ifik megtréfálják a rutinos csapatot, és akár csak X-re kihúzzák a rendes játékidőt? Van bizony... Az viszont már egyértelmű, hogy célszerű olyan opció(kat) keresni egy ilyen meccsen, amik hosszútávon is kifizetődőek: lehet gondolkodni kétesélyben (érdekesség, hogy az 1X pl. ebben az esetben 1.07-es oddson volt kapható, vagyis magasabb oddson, mint a sima hazai siker), hendikepes fogadásban, vagy gólokban is, esetlegesen sportág-specifikus fogadásokban.

  • De térjünk rá arra, hogy én milyen tapasztalatokkal gazdagodtam az elmúlt évek során... Az egyik legfontosabb ilyen az volt (a hatékony BR-menedzsment rendszer kidolgozásán kívül), hogy egy Excel táblázatban elkezdtem vezetni minden egyes tippemet. Szó szerint: az összeset! Miért tettem mindezt? A jövőbeli siker érdekében, hiszen így az évek során meg fogom tudni mondani, hogy melyek azok a fogadási kategóriák/sportágak, amelyekben hatékonyan teljesítek, és melyek azok, amelyek a veszteségek okán felejtősek. 2017. januárjában kezdtem el vezeti a tippjeimet, a táblázat minden sora 1-1 fogadás, soronként a meccsek párosítását, a fogadási opciót, a szorzót, a bevételt/veszteséget rögzítettem. Az elmúlt több, mint 3 év során 13.000 tippet rögzítettem a táblázatban, vagyis napi átlagban 11-12 meccset. A kezdeti időszak tragikus számokat mutatott: zsinórban hoztam negatív ROI mutatót, nem nagy veszteségeket, de 1-7%-os veszteség ért minden hónapban. Úgy éreztem, itt az ideje a változtatásoknak!

  • Az első lépés az volt, hogy csökkentettem a tippjeim számát, és a tippek áttekintésére így átlagosan sokkal több időm jutott. A változtatásig átlagosan 5-800 tippet adtam le havonta, ezt a számot sikerült 2-300 darabra csökkenteni. A változtatás pedig nem várt eredményre vezetett: kivétel nélkül minden hónapban pozitív ROI értéket sikerült produkálnom. Néhány hónapban 10-20% közti ROI érték jött össze, legtöbbször pedig 5-10% közti érték. Vagyis: sikerült nyereségessé válnom. Ehhez pedig mindössze egyetlen dolgon változtattam: kevesebb tippet választok, ezáltal több időm jut az egyes tippek áttekintésére. Szokás mondani: az idő pénz. És ez valóban igaz! Ugyanakkor örök elégedetlenként tovább gondolkoztam azon, hogy milyen eszközökkel növelhetném tovább a bevételeimet.
  • Így jött a második változtatásom: húzzunk meg egy határvonalat a szorzók tekintetében! A már meglévő pár ezer rögzített tippemet átbogarászva arra jutottam, hogy legyen az 1.60-as szorzó a limit, minden ami ez alá esik, kiesik a körből és nem fogadok rá! Ennek azonban természetesen "ára" is volt: rengeteg eddig megjátszott tipp kiesik a játékból, vagyis a tippek száma drasztikusan csökkenni fog. Ugyanakkor úgy gondoltam, pár hónapot megér ez a próbaidőszak, és a számok az optimizmusomat erősítették. Valóban lecsökkent a havi fogadásaim szám, most már szinte egyetlen hónapban sem játszok meg 200 tippnél többet. Ugyanakkor a ROI mutatón sikerült olyan mértékben javítani, hogy megérte állandósítani ezt a változtatást is.

Tehát jelenleg 3 fő szigorú szabályom van:

  1. maximum a bankrollom (BR) 5-8%-át kockáztatom 1-1 fogadás alkalmával!
  2. kizárólag 1.60-as szorzótól fogadok meg eseményeket (NINCS kivétel!)
  3. és amiről még nem esett szó: csak olyan sportágra fogadok, amelyekkel kellő információval rendelkezem és csakis SINGLE tippeket adok le.
  • Még pár szóban megemlíteném az utolsó pontot, mert erről még nem volt szó. Tehát: soha nem fogadok olyan sportágra/eseményre/csapatra, amelyről nem rendelkezem kellő információval. Vagyis én pl. sosem fogadnék adott esetben curling mérkőzésre, mert halvány gőzöm sincs róla. Nem fogadok tenisz mérkőzésekre, mert nem ismerem sem a sportolókat, sem a körülményeket és a többi. Én jelenleg 3 sportágban adok csak le fogadásokat: labdarúgás, baseball és jégkorong. Természetesen ezeken belül is vannak további szűkítéseim, pl. nem fogadok francia másodosztályú focira, mert a táblázatom azt mutatja, hogy ez folyamatosan veszteséget termel. Vagy: nem fogadok koreai baseball meccsekre, mert nincs róluk elegendő információm. Ez a korlátozás ugyan szintén csökkenti a fogadások számát, ugyanakkor stabilizálja a ROI mutatót, hidd el!

  • És zárszóként még egy lényeges információ: nem csak a tippeket célszerű számon tartani! Tartsd számon az összes mutatódat, de leginkább a hasznodat/veszteségedet. Ha ez nincs meg, akkor valójában fogalmad sincs arról, hogy mennyire vagy hatékony, legfeljebb (általában optimista) becsléseid lehetnek ezzel kapcsolatosan.

Remélem, hogy a sorozat első két részében leírtak hasznos információkkal szolgáltak nem csak a kezdő és rutintalan sportfogadóknak, hanem a már rutinos játékosoknak is. A cikksorozat harmadik, és egyben záró részében (kedden) még néhény hasznos információt osztok majd meg veletek, ami tovább segíthet a profit növelésében.

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
Attila79 2020-02-16 10:58:09
Sziasztok!
Én azért kérdeztem a tétemeléses részét a dolgoknak, mivel ha jól számolom akkor átlag 6-7 esemény megjátszása történik napi szinten. Ha van 100.000 kezdő tőkém akkor annak az 5% -a 5.000 forintocska. Tehát ha ezt az 5.000 forintot elosztva a napi eseményekkel (6-7) akkor az nagyjából 700-800 forintos tétet jelent meccsenként. Az említett 1,6 minimum szorzóval számolva a hét eseményből napi szinten ötöt kellene találni a garantált nyereményhez.
Tigerwoods 2020-02-16 16:03:16
Szia! Én egyenlőre két helyen látom értelmét a tétemelésnek a döntetlenek esetében, szigorúan egy csapatot vinni a D-ig , illetve a női teniszben a 3 szet, itt is egy embert vinni addig míg 3 szetes játékot nem játszik. ez utóbbinál kisebb ugyan az odds 2,0-2,5, de itt nagyobb az esély hogy jön igaz bele kell kalkulálni a női szeszélyt is, de könnyebb utána nézni a formáknak "csak" 2 emberen műlik a dolog, míg az előzőnél szintán alaposan fel lehet térképezni a csapatokat, ott 33,3 % az esély igaz egy kicsit több mert D vel indul a meccs! ha van neked is tapazstalatod, akkor szívesen megoszthatnád!
Fassmussen 2020-02-16 16:16:41
Verd ki a fejedből te is,amilyen gyorsan csak lehet.
Attila79 2020-02-16 17:56:08
A Fibonacci az ami számomra elfogadható, azt játszottam tavaly tavasszal négy hónapon keresztül sikeresen! Viszont ott kell a 3 és az feletti szorzó ami nem egyszerű! Kettes kötésben 1,7 körüli szorzókkal próbálgattam most de ott a két tipp miatt talán még nehezebb. Lehet lesz valami abban amit Fassmussen mond, de számomra viszont elképzelhetetlen, hogy valaki 6-7 eseményből napi 5 találatot tud garantálni bármennyit is elemezzen.
Fassmussen 2020-02-16 10:53:49
Szentelnék egy cikket baseballra is?Érdekelne!
Andrew 2020-02-16 12:22:47
Szia! Milyen cikkre gondolsz pontosan?
Fassmussen 2020-02-16 12:47:01
Rád bízom.
Fassmussen 2020-02-16 13:00:55
Szentelnél akart lenni.:)
koverpeti 2020-02-16 09:33:48
Szia! Tetszik a gondolat, márciusban én is megpróbálom a tippeket lecsökkenteni, 5-8%-ot tartani. A fogadási strarégiáim és a bajnokságaim maradnak. Köszi a tanácsokat, megpróbálom beépíteni a játékomba.
Andrew 2020-02-16 12:36:47
Hajrá, és remélem hasznos infókat sikerült adnom :)
koverpeti 2020-02-16 13:01:28
Köszönöm. Az infók alapján módosítom a stratégiámat. Nincs tétemelés, nincs ismeretlen bajnokság, kevesebb fogadás.
Benedek 2020-02-16 08:18:18
Szia!
Belegondoltam kicsit a számokba. Ha 200 meccset fogadsz meg havonta átlagosan és minden tippnek csak 10 perc utánajárási időt adsz, akkor naponta több mint egy órát foglalkozol ezzel. Ez nagyjából reálisnak tűnik, hiszen az embernek civil élete van, a munka mellett nyilván szórakozik, él.
Arra lennék kíváncsi, mi a menete ennek az órának nálad?
Fassmussen 2020-02-16 10:04:42
Napi 10 perc az édeskevés.
Andrew 2020-02-16 12:34:44
Szia! Jelentősen több időt töltök el egy napi "anyaggal". A történet ott kezdődik, hogy felmérem a terepet már előző este, ezzel nagyjából 1-3 órát töltök el. Ez nálam az "előszűrés" rész, amikor áttekintem a kínálatot, és mivel ismerem a ligákat/csapatokat, sokszor adott, hogy kik esnek ki eleve a szűrésnél és kik maradnak bent. Átnézem az aktuális oddsokat és készítek egy bő listát a potenciális meccsekről. Másnap reggel állok neki a lista további szűkítésének, figyelem a szorzók mozgását, átnézem a csapatok/ligák weboldalait és közösségi média oldalait infók után kutatva. Megpróbálok magyarázatot találni az esetleges odds-mozgásokra, kitalálni azt, hogy az irodák milyen elgondolásból változtattak az eredeti szorzókon. Sokszor a listát tovább szűkíti az, hogy az éjszaka folyamán olyan mértékben mozdulnak el a szorzók, hogy már nincs értékes opció 1-1 meccsben, ezek kiesnek a körből. Nyilván a szorzók mozgását nagyon sok minden befolyásolja az irodáknál, erről könyvet lehetne írni :) A lényeg, hogy az adott napon a listámból minden összegyűjtött infó alapján megpróbálom megkeresni azokat az opciókat, amik a statisztikáim alapján nekem rendszerint profitot termelnek. Az infók alapján belövöm azt, hogy nálam milyen erősségű pl. egy 5.5 over opció, és ha erősebb, mint amit az irodák oddsai mutatnak, akkor marad a meccs. Ha nem, akkor kuka. Kb. ennyi, tehát az idő jelentős része a potenciális meccsek összegyűjtésével és az információk összeszedésével megy el.
Fassmussen 2020-02-16 12:59:32
Szerintem el lehet ezzel tölteni simán több órát,akár napi 8-at is.
Egyszer írtam egy másik oldalra egy gondolatot erről.A sebészi szakmával húztam párhuzamba.
Az sem biztos,hogy kifizetődő annyi sok évet tanulni,csak úgy ok,ha valaki fanatikus és már gyerek korban eldönti orvos leszek,azon belül is sebész.
Egy ilyen fanatikus sebészt ismerek,az Audi ETO kézicsapat orvosa,Balogh Peti.
Édesanyámat is ő operalta 5 éve egy nagyon súlyos baleset után.
Az is egy érdekes dolog,hogy mondjuk egy sebész a 30-as évei elején szerintem még egy komolyabb műtethez sem állhat oda(de aztán lehet rosszul tudom)
Más ennyi idősen meg osztrák kancellár.
Bár az illető annak ellenére,hogy csak érettségije van elég korán elkezdte epitgetni meg szervezni a politikai pályafutását,az is beletelt vagy 20 évbe mondjuk.
Meg hát ahogy kell,sebészi pontossággal azt szúrta hátba,akit amikor kellett,meg oda nyalt,amikor akinél kellett.
Visszatérve a sportfogadasra,sok sok évet meg nem biztos hogy érdemes ebbe beletenni,ahogy a sebeszetbe sem.
Bár ha valaki meg sem próbálja...
Andrew 2020-02-16 13:10:36
Persze, végtelen mennyiségű időt bele lehet ebbe is, ahogy szinte mindenbe ölni. Nálam annyi a lényeg, hogy szeretek ezzel foglalkozni, élvezem a dolgot, és mellé még pénzt is szerzek vele. Akkor miért ne? :) Nyilván vannak az én életemben is ennél fontosabb dolgok, és azokból időt ez sosem rabolhat el, és akkor minden oké :)
BL68 2020-02-16 07:46:00
Gratulálok, ez a rész nagyon jó lett, kiváncsian várom a harmadikat is. Ķöszi
Andrew 2020-02-16 12:36:00
Köszi, kedden érkezik :)

további témák a rovatból

A kiéhezett fogadók rárontottak a német meccsekre. Mutatjuk is, hogy milyen változások álltak be az odds-coknál!
A kiéhezett fogadók rárontottak a német meccsekre. Mutatjuk is, hogy milyen változások álltak be az odds-coknál!
Az eddigi tapasztalatok alapján tán igen, de az írás inkább egy ötletelés...
Az eddigi tapasztalatok alapján tán igen, de az írás inkább egy ötletelés...
Jó néhány meccsen változtak a szorzók az elmúlt 72 órában. Mutatunk egy-két markáns eltérést...
Jó néhány meccsen változtak a szorzók az elmúlt 72 órában. Mutatunk egy-két markáns eltérést...