2023.04. 02.

Futballcsapatok, futballtörténetek: L.R. Vicenza

Futballcsapatok, futballtörténetek: L.R. Vicenza

Ebben a rovatunkban egy adott futballcsapatot közelítünk meg úgy, hogy elsősorban a klub történetét mutatjuk be röviden. Olyan csapatokat keresünk, amelyek nem közismertek, de egykor magasabb szinten szerepeltek és most az alsóbb ligákban kénytelenek küzdeni. A hanyatlások okait keressük, ritkán-, vagy talán sosem hallott érdekességeket mutatunk be, majd a végén egy tippet is adunk az éppen aktuális mérkőzésükre. Várjuk a ti emlékeiteket, történeteiteket a csapatokkal kapcsolatban. Ma a fókuszban az olasz C ligában szereplő L. R. Vicenza lesz. Az ellenfele a Trento.

  • A Klubot 1902-ben alapították Vicenza városában, Olaszországban. A klub hivatalos neve Associazione Calcio Vicenza 1902. Az első években a klub csak helyi bajnokságokban játszott, majd 1920-ban csatlakozott az olasz labdarúgó-bajnokság rendszeréhez.
  • Az L.R. Vicenza a 20. század második felében főleg a Serie B-ben játszott, de többször kivívta a feljutást a Serie A-ba is. Az 1990-es évek végén a klub nehéz anyagi helyzetbe került, és kénytelen volt eladni az akkor még korábbi nevén Stadio Romeo Menti nevet viselő stadionját. A klub becenevei Il Biancorossi (fehér-pirosak) vagy "Leoni del Veneto" (Veneto oroszlánjai)
  • A klub jelenleg az olasz Serie C-ben játszik, miután az 1960-as évek egészét, az 1970-es évek nagy részét és az 1990-es évek nagy részét a Serie A-ban töltötte. 1996-97-ben megnyerte a Coppa Italiát, a következő szezonban pedig bejutott a Kupagyőztesek Kupája elődöntőjébe, ahol a későbbi győztes Chelsea-től kapott ki.
  • A Vicenza FC a 20. század második felében főleg a Serie B-ben játszott, de többször kivívta a feljutást a Serie A-ba is. Az 1990-es évek végén a klub nehéz anyagi helyzetbe került, és kénytelen volt eladni az akkor még korábbi nevén Stadio Romeo Menti nevet viselő stadionját.

A klub történetében több híres futballista is megfordult a csapatnál:

  • Paolo Rossi: az olasz labdarúgás egyik legnagyobb ikonja, aki a Vicenza FC-ben kezdte meg a karrierjét. A klubnál eltöltött rövid időszak alatt Rossi 21 gólt szerzett a Serie B-ben, mielőtt az AC Milanhoz igazolt.
  • Roberto Baggio: a világ egyik legnagyobb labdarúgója, aki a 80-as évek végén játszott a Vicenza FC-ben, mielőtt a Fiorentinához igazolt. Baggio négy szezont játszott a klubban, és összesen 94 mérkőzésen szerepelt.
  • Paolo Di Canio: az olasz támadó két szezont játszott a Vicenza FC-ben a 90-es évek elején, és 41 mérkőzésen 17 gólt szerzett. Di Canio a későbbiekben a Lazióban, a Juventusban és a West Ham Unitedben is játszott.
  • Dario Hübner: az argentin-svájci támadó négy szezont játszott a Vicenza FC-ben a 90-es évek végén, és a klub történetének egyik legjobb idényét zárta az 1997-98-as szezonban, amikor 24 gólt szerzett a Serie A-ban.
  • Thomas Helveg: a dán válogatott védő 1994 és 1997 között játszott a Vicenza FC-ben, és 77 mérkőzésen szerepelt a klubban. Helveg később a Milanban, az Interben és a Norwich Cityben is játszott.

A csapat ma a Serie C, vagyis a harmadosztály A-csoportjában szerepel, ott a 6. helyel áll, így részt vesz a playoffban. A mai ellenfele a 14. helyen álló Trento, amely egy középcsapat, amely ellen illene győznie a négy meccse nyeretlen Vicenzának!

tipp
Vicenza - Trento
1X2 | Vicenza | 1.44 | (8/10)

kapcsolódó meccs

Vicenza - Trento

2023. 04. 02. 14:30 | Olasz C, A csoport Tovább a meccshez

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb

további tippjeink a Foci világából