2023.05. 13.

Futballcsapatok, futballtörténetek: Mantova

Futballcsapatok, futballtörténetek: Mantova

Ebben a rovatunkban egy adott futballcsapatot közelítünk meg úgy, hogy elsősorban a klub történetét mutatjuk be röviden. Olyan csapatokat keresünk, amelyek nem közismertek, de egykor magasabb szinten szerepeltek és most az alsóbb ligákban kénytelenek küzdeni. A hanyatlások okait keressük, ritkán-, vagy talán sosem hallott érdekességeket mutatunk be, majd a végén egy tippet is adunk az éppen aktuális mérkőzésükre. Várjuk a ti emlékeiteket, történeteiteket a csapatokkal kapcsolatban. Ma a Mantova történetét hoztam, a mai aktuális meccsével.

  • A Mantova FC egy olasz labdarúgócsapat, amely a Lombardia tartományban található Mantovában működik. A klubot 1911-ben alapították és azóta számos sikerrel büszkélkedhet. Az első években a klub helyi amatőr bajnokságokban vett részt, majd az 1920-as években először szerepelt az olasz másodosztályban. Az 1930-as években a klub az olasz élvonalban szerepelt és több alkalommal is jó eredményeket ért el. A második világháború után a klub újra a másodosztályban kezdett játszani. Az 1960-as években a klub nagyon sikeres időszakot élt át. 1961-ben először jutottak fel az olasz élvonalba és a következő évtizedben számos alkalommal is ott szerepeltek. A klub történetének egyik legnagyobb sikere az 1963-64-es szezonban érkezett, amikor az olasz kupa döntőjében a klub legyőzte a Juventus-t. Az 1970-es években a klub újra visszacsúszott a másodosztályba, majd a 80-as években a harmadosztályba is kiesett. Az 1990-es években a klub újra feljutott a másodosztályba, de nem tudta megtartani ezt az eredményességet és ismét kiesett. Az 2000-es években a klub különböző bajnokságokban szerepelt, beleértve a harmadosztályt is. A klubnak volt néhány erős idénye, de általában középszerűen szerepelt. Az utóbbi években a klub a Serie C-ben játszik. Összességében a Mantova FC története változatos és sikeresebb időszakokkal, valamint nehéz időszakokkal is tarkított. A klub jelenleg is aktív és azon dolgozik, hogy visszatérjen a magasabb osztályokba.
  • A Mantova FC beceneve a "Virgiliani", ami a város szentjének, Szent Vergiliusnak a nevéből származik. Szent Vergilius az ősi Római Birodalom korában élt, és Mantova városának védőszentje. A "Virgiliani" becenév az 1920-as években terjedt el, amikor a klub először szerepelt az olasz másodosztályban. Az elnevezés azóta is megmaradt, és ma is használják a klub rajongói és az olasz sajtó. Érdemes megjegyezni, hogy a klub hivatalos neve az "Associazione Sportiva Dilettantistica Mantova 1911", amelyben a "dilettantistica" szó az olasz jogi kifejezés, amely azt jelenti, hogy az egyesületnek nem célja a nyereség, hanem kizárólag az amatőr sporttevékenység támogatása.

A Mantova FC történetében számos tehetséges és híres labdarúgó játszott. Néhány közülük:

  • Giuseppe Meazza: A legendás olasz labdarúgó, aki a 20. század egyik legnagyobb futballistája volt, rövid ideig játszott a Mantova FC-ben a 1940-es években. Meazza két alkalommal nyerte meg az olasz bajnokságot az Internazionale színeiben, és az olasz válogatottal két világbajnokságot nyert.
  • Giovanni Trapattoni: Az olasz labdarúgás történetének egyik legnagyobb edzőjének tartják. Trapattoni a 1960-as években és a 1970-es évek elején játszott a Mantova FC-ben, mielőtt sikeres edzői karrierjét kezdte volna.
  • Stefano Tacconi: A világbajnok olasz kapus a 1980-as években játszott a Mantova FC-ben, mielőtt nagyobb sikereket ért volna el a Juventus és az olasz válogatott színeiben. Tacconi hatszor nyerte meg az olasz bajnokságot és egyszer a Bajnokok Ligáját a Juventusszal.
  • Angelo Peruzzi: A sikeres olasz kapus, aki a Lazio és a Juventus színeiben is játszott, a 1990-es években kezdte karrierjét a Mantova FC-ben.
  • Simone Pepe: Az olasz válogatott középpályása, aki a Juventus és az Udinese színeiben is játszott, a 2000-es évek elején játszott a Mantova FC-ben.

Jelenleg a csapat a Serie C playout párharcában van az AlbinoLeffével, amely 1-0-ra nyert az odavágón. Ma vissza kell vágni hazai környezetben! 

tipp
Mantova - Albinoleffe
1X2 | Mantova | 1.87 | (7/10)

kapcsolódó meccs

Mantova - Albinoleffe

2023. 05. 13. 17:00 | Olasz C, A csoport,bennmaradás Tovább a meccshez

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb

további tippjeink a Foci világából