2023.05. 11.

Futballcsapatok, futballtörténetek: Padova Calcio

Futballcsapatok, futballtörténetek: Padova Calcio

Ebben a rovatunkban egy adott futballcsapatot közelítünk meg úgy, hogy elsősorban a klub történetét mutatjuk be röviden. Olyan csapatokat keresünk, amelyek nem közismertek, de egykor magasabb szinten szerepeltek és most az alsóbb ligákban kénytelenek küzdeni. A hanyatlások okait keressük, ritkán-, vagy talán sosem hallott érdekességeket mutatunk be, majd a végén egy tippet is adunk az éppen aktuális mérkőzésükre. Várjuk a ti emlékeiteket, történeteiteket a csapatokkal kapcsolatban. Ma a Padova történetét hoztam, a mai aktuális meccsével.

  • A Padova Calcio egy olasz labdarúgócsapat, amely Padova városában található. A klub története egészen 1910-ig nyúlik vissza, amikor a helyi fiatalok egy csoportja úgy döntött, hogy megalapítja a "Calcio Padova" nevű egyesületet. A klub az 1920-as és 1930-as években játszotta első sikereit, amikor a másodosztályban játszó "Serie B"-ben szerepelt. Az 1940-es évek végén azonban a klub a harmadosztályba esett vissza, és hosszú ideig nem tudott visszatérni az élvonalba. Az 1950-es évek elején a klub újraindította a "Serie A"-ban való szereplését, és 1958-ban elérte legjobb eredményét, amikor a bajnokság ötödik helyén végzett. Az 1960-as és 1970-es években a klub középcsapatként szerepelt, és időnként küzdött a kiesés elkerüléséért. Az 1980-as években a klub ismét bajnoki címért és nemzetközi szereplésért harcolt, de végül sem sikerült az első helyet megszereznie. A 1990-es években a klub számára nehéz időszak következett, és a Padova többször is kiesett a másodosztályba. A 2000-es évek elején a klub újabb sikereket ért el, és 2000-ben az "Intertoto-kupát" megnyerve kvalifikálta magát az UEFA-kupára. Azonban a klub nem tudta megtartani ezt az erős formát, és visszaesett a másodosztályba. A 2010-es években a klub a harmadosztályban játszott, és 2014-ben még az "Lega Pro"-ba (a negyedosztályba) is kiesett.
  • A Padova futballcsapatának beceneve a "Biancoscudati", ami olaszul "fehér-piros-kardosokat" jelent. Az eredete a klub hivatalos színeire utal, amelyek a fehér és a piros. A "scudati" szó a kardokat jelöli, amelyek a klub címerében szerepelnek. A Padova futballcsapata hagyományosan fehér trikót és piros nadrágot visel a hazai mérkőzésein.

A Padova Calcio történetében számos híres labdarúgó játszott, akik közül néhányan az alábbiak:

  1. Ermanno Scaramuzzi: Az 1940-es években az egyik legjobb játékos volt a Padovában. Az olasz válogatottban is szerepelt.
  2. Sergio Clerici: A 1950-es és 1960-as években játszott a klubban, és több mint 200 mérkőzést játszott a Padova színeiben.
  3. Alberto Bigon: A 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején játszott a Padovában. Az olasz válogatottban is szerepelt, és később edzőként is dolgozott.
  4. Luigi Delneri: A 1980-as években játszott a Padovában, és később edzőként is dolgozott. Az olasz élvonalban számos csapatot vezetett, és 2010-ben a Juventus edzőjeként dolgozott.
  5. Giuseppe Pancaro: A 1990-es években játszott a Padovában, mielőtt az AC Milan, az AS Roma és a Lazio játékosa lett. Az olasz válogatottban is szerepelt.
  6. Luca Toni: A 2000-es évek elején játszott a Padovában, mielőtt az AS Romához igazolt. Később a Bayern München és a Juventus játékosa is volt, és az olasz válogatottban is szerepelt.
  7. Alessandro Lucarelli: Az 1990-es évek elején játszott a Padovában, majd később visszatért a klubhoz a 2010-es évek elején. Az olasz élvonalban számos csapatnál játszott, és a Parma kapitányaként bajnokságot nyert.

A mai meccsük: 

  • A Padova idén a Serie C A-csoportjában vitézkedett és az alapszakasz 5. helyén végzett, így bejutott a playoffba, ahol a Pergolettese alakulatával játszik, amely ugyanitt a 11. helyezett volt. Komoly különbség volt, ezt a továbbjutást itt most eldöntik. Hazai győzelem születik!
tipp
Padova - Pergolettese
1X2 | Padova | 1.65 | (8/10)

kapcsolódó meccs

Padova - Pergolettese

2023. 05. 11. 20:30 | Olasz C/A, bennmaradásért Tovább a meccshez

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb

további tippjeink a Foci világából