2020.09. 23.

Hogyan legyél sikeres sportfogadó - 1. rész (AZ ÚJ OLVASÓINK KEDVÉÉRT ÚJRA OLVASHATÓ a közkedvelt cikksorozat)

Hogyan legyél sikeres sportfogadó - 1. rész (AZ ÚJ OLVASÓINK KEDVÉÉRT ÚJRA OLVASHATÓ a közkedvelt cikksorozat)

A következő három részes sorozatban a hosszú évek alatt gyűjtött sportfogadási tapasztalataim alapján szeretnék ötleteket, tanácsokat adni kezdő és rutinos sportfogadóknak egyaránt. Mire érdemes fogadni, és mire nem? Mitől lesz értékes egy tipp, és mitől veszít értékéből? Tényleg mindig a bank nyer? Igyekszem válaszokat adni többek közt ezekre a kérdésekre is!

Ahogyan a legtöbb sportfogadó, úgy én is a Tippmix által kóstoltam bele a sportfogadás világába. Aztán a heti 1-2 szelvény (melyeket többnyire megérzés alapján raktunk össze a haverokkal) a netes irodák elterjedésével felváltották a napi szintű fogadások, az internetnek köszönhetően ki sem kellett mozdulni a tétek elhelyezéséhez. Immáron 16 éve, hogy feladtam az első Tippmix szelvényem, és 12 éve annak, hogy többnyire netes irodákat használok sportfogadási célból. Ezalatt rengeteg dolgot megtapasztaltam, rengeteg tudással gazdagodtam és az elmúlt években stabilan eljutottam oda, hogy minden hónapban nyereséggel tudok zárni.

  • Az első, és egyben legfontosabb tapasztalat az volt, hogy ne úgy tekintsek a sportfogadásra, mint "mókára". Persze, lehet azt játszani, hogy "just for fun" feladunk a haverokkal pár szelvényt - lesz ami lesz alapon. De ha feltételezzük azt, hogy pénzt szeretnél ebből csinálni, akkor ez sosem lesz kifizetődő hozzáállás. Márpedig 99%-ban azért fogadunk, mert nyerni szeretnénk! Nem igaz? Ehhez pedig két út vezet: vagy megtapasztalod saját magad hosszú évek alatt hogy ezt hogyan lehet elérni, vagy pedig hallgatsz azoknak a tanácsaira, akik végig járták már a "szamárlétrát" és tudják, hogyan lehet stabilan profitot termelni. Nyilván nem mindenkinek az a célja, hogy ebből éljen meg, ráadásul ha ezt szeretnéd főállásként űzni, ahhoz ugyanúgy komoly tőkére van szükség, mint mondjuk egy cég esetén. Tehát az újabb fontos tapasztalat: ne legyenek illúzióid, 2-300 forintos szelvényekkel ebből nem fogsz megélni!

  • De tegyük fel, hogy nem is szeretnél ebből megélni, megelégszel azzal, ha havi szinten stabilan pár 10 ezer forintot profitálsz a fogadásaidból. Nos, ebben az esetben is szükséges néhány alapvető dolgot rögzíteni, ami ezt megalapozza. Az egyik legfontosabb ilyen, hogy legyen megfelelő bankroll menedzsmented. Mit is jelent ez? Nagy vonalakban annyit, hogy adott egy elkülönített keret, amelyet sportfogadásra használsz (tőke). Fontos, hogy ez a tőke erre a célra legyen elkülönítve. Magyarul: ha esetlegesen ez a tőke mind elveszik, akkor az se okozzon fennakadást az életedben. De ugyebár a BR menedzsment nem merül ki annyiban, hogy van egy kereted, hiszen még csak a "bankroll" fogalmát tisztáztuk. A "menedzsment" szó még ennél is lényegesebb! Ez pedig azt jelenti, hogy az egyes fogadásokra szánt téteket megfelelő kontroll alatt kell tartanod. Sokan sokféle BR-menedzsment cikkeket írtak már a neten, erre most nem fogok részletesen kitérni. A lényeg az, hogy minden egyes fogadásoddal csak a tőkéd minimális százalékát kockáztasd! Ez azt jelenti, hogy sose kockáztass a tőkéd 5-8%-ánál nagyobb összeget. Vagyis célszerű, ha mondjuk 100.000HUF-os tőkéd van, akkor a maximális téted 5-8000 HUF legyen. Ez sokkal sokkal fontosabb, mint gondolnád, hiszen gondolj csak bele egy vesztes szériába: zsinórban 10-szer veszítesz, ez 5000HUF tétnél 50.000HUF veszteséget jelent, míg ha 10.000HUF téttel játszottál volna, máris 100.000HUF veszteséged van, vagyis lőttek a tőkének...

  • A fentiekből adódik, hogy a következő kulcsfontosságú dolog az, hogy meg tudd határozni, hogy egy tipped mennyire erős. Ez talán a sportfogadás legnehezebb és legösszetettebb feladata... És van egy rossz hírem: szinte lehetetlen pontosan megmondani, hogy mennyire erős egy tipp. Miért? Mert hiába bújod át a statisztikákat, a csapatok weboldalait és közösségi média felületeit. Hiába tudod, kik fognak hiányozni egy meccsen, ki milyen formában van, vagy épp mennyire locsolták fel a gyepet. Szokás mondani, hogy a "labda kerek", és sajnos ez örök igazság, épp ezért nem létezik soha tuti tipp - kivéve persze ha bennfentes körökből megtudsz egy lebeszélt forgatókönyvet, de ez azért nem életszerű. Viszont: ha profitot akarsz termelni, akkor kötelességed a mérkőzéssel kapcsolatos minden információval rendelkezned, és itt kezdődik a munka! Nem megyek bele, mindenki tudja hogy egy adott eseménnyel kapcsolatban milyen infókra van szükség (sérültek, pályaválasztás, bíró, statisztika, forma, belső feszültségek és folytathatnánk a végtelenségig). Csak minden információ birtokában tudod eldönteni, hogy egy adott mérkőzésen milyen fogadási opciók értékesek, és hogy egy adott tipp sikerességének valószínűsége kb. hány százalék.
  • Rendkívül ritka, hogy (az információk birtokában) egy tipp sikerességében valaki 100%-ig biztos. Az utóbbi hónapoból egy ilyen példát tudok mondani: cseh hokiligában október 29-én a Pardubice a Karlovy Vary vendége volt. A Pardubice csapatának jelentős része járvány miatt nem tudott elutazni a meccsre, kérték a mérkőzés elhalasztását, amiben végül a rivális nem egyezett bele. Így U20-as játékosok léptek pályára, aminek az eredménye egy 8-0-ás zakó lett. Itt biztosak lehettünk abban (a szerencsefaktort nem számolva), hogy a Karlovy Vary meg fogja nyerni a meccset. Egy probléma van ilyenkor: az irodák rendszerint ezekre a hírekre rendkívül gyorsan reagálnak, így a hazai siker szorzója (amint napvilágot látott a hír, hogy nem halasztják el) pillanatokon belül 1.80-ról 1.06-ra esett vissza. És akkor itt jön a következő probléma: megéri még ezen a szorzón is kockáztatni adott esetben 8000HUF-t 480HUF profit reményében?

Nos, a következő részben többek közt erre is választ próbálok adni. Ebben az első részben általánosságban beszéltem a sikeres sportfogadáshoz vezető útról, a következő részben már konkrét tapasztalataimat mesélem el nektek. Holnap reggel érkezik a folytatás, kérdésekre szívesen válaszolok!

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
Kapi 2020-02-15 21:01:46
Köszönöm! Egy kis idő még és újra szárnyal a rakéta. Sajnos december közepén történt valami, ami alapjaiban rengette meg az életemet. Azét írom pont ide, mert egy fontos alapja lehet a jó sportfogadásnak. Nyugodt, biztos háttér. (Csak saját tapasztalat.)

Hajrá!

további témák a rovatból