2020.02. 15.

Hogyan legyél sikeres sportfogadó - 1. rész

Hogyan legyél sikeres sportfogadó - 1. rész

A következő három részes sorozatban a hosszú évek alatt gyűjtött sportfogadási tapasztalataim alapján szeretnék ötleteket, tanácsokat adni kezdő és rutinos sportfogadóknak egyaránt. Mire érdemes fogadni, és mire nem? Mitől lesz értékes egy tipp, és mitől veszít értékéből? Tényleg mindig a bank nyer? Igyekszem válaszokat adni többek közt ezekre a kérdésekre is!

hirdetés

Ahogyan a legtöbb sportfogadó, úgy én is a Tippmix által kóstoltam bele a sportfogadás világába. Aztán a heti 1-2 szelvény (melyeket többnyire megérzés alapján raktunk össze a haverokkal) a netes irodák elterjedésével felváltották a napi szintű fogadások, az internetnek köszönhetően ki sem kellett mozdulni a tétek elhelyezéséhez. Immáron 16 éve, hogy feladtam az első Tippmix szelvényem, és 12 éve annak, hogy többnyire netes irodákat használok sportfogadási célból. Ezalatt rengeteg dolgot megtapasztaltam, rengeteg tudással gazdagodtam és az elmúlt években stabilan eljutottam oda, hogy minden hónapban nyereséggel tudok zárni.

  • Az első, és egyben legfontosabb tapasztalat az volt, hogy ne úgy tekintsek a sportfogadásra, mint "mókára". Persze, lehet azt játszani, hogy "just for fun" feladunk a haverokkal pár szelvényt - lesz ami lesz alapon. De ha feltételezzük azt, hogy pénzt szeretnél ebből csinálni, akkor ez sosem lesz kifizetődő hozzáállás. Márpedig 99%-ban azért fogadunk, mert nyerni szeretnénk! Nem igaz? Ehhez pedig két út vezet: vagy megtapasztalod saját magad hosszú évek alatt hogy ezt hogyan lehet elérni, vagy pedig hallgatsz azoknak a tanácsaira, akik végig járták már a "szamárlétrát" és tudják, hogyan lehet stabilan profitot termelni. Nyilván nem mindenkinek az a célja, hogy ebből éljen meg, ráadásul ha ezt szeretnéd főállásként űzni, ahhoz ugyanúgy komoly tőkére van szükség, mint mondjuk egy cég esetén. Tehát az újabb fontos tapasztalat: ne legyenek illúzióid, 2-300 forintos szelvényekkel ebből nem fogsz megélni!

  • De tegyük fel, hogy nem is szeretnél ebből megélni, megelégszel azzal, ha havi szinten stabilan pár 10 ezer forintot profitálsz a fogadásaidból. Nos, ebben az esetben is szükséges néhány alapvető dolgot rögzíteni, ami ezt megalapozza. Az egyik legfontosabb ilyen, hogy legyen megfelelő bankroll menedzsmented. Mit is jelent ez? Nagy vonalakban annyit, hogy adott egy elkülönített keret, amelyet sportfogadásra használsz (tőke). Fontos, hogy ez a tőke erre a célra legyen elkülönítve. Magyarul: ha esetlegesen ez a tőke mind elveszik, akkor az se okozzon fennakadást az életedben. De ugyebár a BR menedzsment nem merül ki annyiban, hogy van egy kereted, hiszen még csak a "bankroll" fogalmát tisztáztuk. A "menedzsment" szó még ennél is lényegesebb! Ez pedig azt jelenti, hogy az egyes fogadásokra szánt téteket megfelelő kontroll alatt kell tartanod. Sokan sokféle BR-menedzsment cikkeket írtak már a neten, erre most nem fogok részletesen kitérni. A lényeg az, hogy minden egyes fogadásoddal csak a tőkéd minimális százalékát kockáztasd! Ez azt jelenti, hogy sose kockáztass a tőkéd 5-8%-ánál nagyobb összeget. Vagyis célszerű, ha mondjuk 100.000HUF-os tőkéd van, akkor a maximális téted 5-8000 HUF legyen. Ez sokkal sokkal fontosabb, mint gondolnád, hiszen gondolj csak bele egy vesztes szériába: zsinórban 10-szer veszítesz, ez 5000HUF tétnél 50.000HUF veszteséget jelent, míg ha 10.000HUF téttel játszottál volna, máris 100.000HUF veszteséged van, vagyis lőttek a tőkének...

  • A fentiekből adódik, hogy a következő kulcsfontosságú dolog az, hogy meg tudd határozni, hogy egy tipped mennyire erős. Ez talán a sportfogadás legnehezebb és legösszetettebb feladata... És van egy rossz hírem: szinte lehetetlen pontosan megmondani, hogy mennyire erős egy tipp. Miért? Mert hiába bújod át a statisztikákat, a csapatok weboldalait és közösségi média felületeit. Hiába tudod, kik fognak hiányozni egy meccsen, ki milyen formában van, vagy épp mennyire locsolták fel a gyepet. Szokás mondani, hogy a "labda kerek", és sajnos ez örök igazság, épp ezért nem létezik soha tuti tipp - kivéve persze ha bennfentes körökből megtudsz egy lebeszélt forgatókönyvet, de ez azért nem életszerű. Viszont: ha profitot akarsz termelni, akkor kötelességed a mérkőzéssel kapcsolatos minden információval rendelkezned, és itt kezdődik a munka! Nem megyek bele, mindenki tudja hogy egy adott eseménnyel kapcsolatban milyen infókra van szükség (sérültek, pályaválasztás, bíró, statisztika, forma, belső feszültségek és folytathatnánk a végtelenségig). Csak minden információ birtokában tudod eldönteni, hogy egy adott mérkőzésen milyen fogadási opciók értékesek, és hogy egy adott tipp sikerességének valószínűsége kb. hány százalék.
  • Rendkívül ritka, hogy (az információk birtokában) egy tipp sikerességében valaki 100%-ig biztos. Az utóbbi hónapoból egy ilyen példát tudok mondani: cseh hokiligában október 29-én a Pardubice a Karlovy Vary vendége volt. A Pardubice csapatának jelentős része járvány miatt nem tudott elutazni a meccsre, kérték a mérkőzés elhalasztását, amiben végül a rivális nem egyezett bele. Így U20-as játékosok léptek pályára, aminek az eredménye egy 8-0-ás zakó lett. Itt biztosak lehettünk abban (a szerencsefaktort nem számolva), hogy a Karlovy Vary meg fogja nyerni a meccset. Egy probléma van ilyenkor: az irodák rendszerint ezekre a hírekre rendkívül gyorsan reagálnak, így a hazai siker szorzója (amint napvilágot látott a hír, hogy nem halasztják el) pillanatokon belül 1.80-ról 1.06-ra esett vissza. És akkor itt jön a következő probléma: megéri még ezen a szorzón is kockáztatni adott esetben 8000HUF-t 480HUF profit reményében?

Nos, a következő részben többek közt erre is választ próbálok adni. Ebben az első részben általánosságban beszéltem a sikeres sportfogadáshoz vezető útról, a következő részben már konkrét tapasztalataimat mesélem el nektek. Holnap reggel érkezik a folytatás, kérdésekre szívesen válaszolok!

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
Dimesz 2020-02-16 23:00:44
Szia! Kiváló írás köszönöm minden egyes tanácsod. Esetleg ezt az Excelles témát kicsit jobban kifejtenéd? Mit írsz fel pontosan , hogyan? Esetleg egy részlet képet is szívesen megnéznék amennyiben lehetséges.
koverpeti 2020-02-15 16:10:19
Szia! Tetszik az írás. Nekem megvan a stratégia, csak a tétemeléssel, valamint az ismeretlen bajnokságokra fogadásokkal mindig elszúrom az egészet. De márciusban igyekszem az általad említett 5-8%-ot tartani. Jönnek még számomra kedvelt bajnokságok. (japán1, japán2, dél-korea1, dél-korea2, román2, cseh2, orosz, orosz2, mls) A többi bajnokságban jön a hajrá. Meglátjuk.
Kapi 2020-02-15 14:04:14
Szia!

A Karlovy Vary meccsre még emlékszem. Arra is, hogy hendivel tettem az itt olvasottak miatt. Nyertem, amit utólag is köszönök.
Tehettem ezt azért, mert volt kommunikáció, volt egy jó információ.
És itt van a lényeg: információ!
Azért keresem fel nap mint nap ezt az oldalt, hogy plusz infókat ,-ötleteket kapjak. Olyan információkra gondolok, amiket az eredmények oldalon pl. nem kapok meg. Mi okozhat egy odds zuhanást? Stb.
Ezeket a többlet infókat hiányolom egy kicsit a cikkekből. Hiszen a lap profi mükődéséhez is nagy mértékben hozzájárulna nem beszélve arról, hogy elengedhetetlen egy tipp meghatározásakor (mint azt Te is írtad).

Örömmel olvastam az utolsó mondatod második részét. Nekem rengeteg kérdésem lenne. Ami nagyon érdekelne, hogy az oldal cikk írói közül ki az, aki komolyan teszi is a tippeit? Nem gúnyból kérdezem. Nekem úgy tűnik néhány cikknél, hogy a szerzője nem jár utána alaposan a témának. Gondolom siet vele, mert ezer más dolga van. Szeretnék valakiben itt megbízni, de ahhoz tudnom kell, hogy mennyire veszi komolyan az itteni munkáját. Ehhez nélkülözhetetlen egy korrekt kommunikáció. Mert nyugodtan odaírhatja a szerző, hogy most ennyire futotta...és beteszi 1/10-be a tippet. Ebből tudni fogjuk, hogy merre induljunk. Vagy, ami álmaim ne továbbja, olyan infó bírtokában van, ami 10/10-esé teszi a tippet.

Skokovának volt egy kitűnő kezdeményezése mostanában. Több tippet összegyúrt "tippmixeseknek". Egyáltalán nem voltak rosszak. De most sajnos nem látom sehol...
Ilyen kezdeményezésed lehetne, mivel írtad, hogy nem csak az itt kiírt tippeket játszod.
Egyedül Barnu, aki stabilan nyomja a tippeket, remélem még sokáig és egyre szebbeket.

Egy szó mint száz, én nem sikeres tippadó akarok lenni, hanem sikeres sportfogadó!
Ehhez a Ti profi munkátok elengedhetetlen számomra. Remélem egyre többet fogtok kommunikálni is és jönnek az eredmények.

Hajrá!🏁
Andrew 2020-02-15 17:41:03
Én a magam részéről tudok nyilatkozni: amiket ide írok, minden esetben meg is játszom azokat. Egyrészt nem lenne értelme nem megírnom egy olyan meccset, aminek már eleve utána járok, másrészt miért ne játszanám meg, ha már utána jártam :) Ahogyan már korábban is írtam, nem minden meccsből írok cikket azok közül amiket megfogadok, de minden cikkem tippjét megfogadom! És persze értem, hogy nem tipster szeretnél lenni, de "vakon" nagyon ritkán bízhatsz meg bárkiben is, így kénytelen vagy te magad is tippek után nézni. Másrészt pl. a BR-menedzsment nem csak tipstereknek ajánlott, hanem mindenkinek.
Hajrá és sok sikert!
Skokova 2020-02-15 18:50:09
Szia Kapi!
Én vagyok minden nap, olvasgatok, nézegetek, de csak arra fogadok én is, mint Andrew, amire elég infóm van és erős tippnek gondolok. Elsősorban az Euroliga amit követek és a nagy európai bajnokságok. Leszek a jövő héten és gondolok a tippmixesekre is!
Kapi 2020-02-15 19:00:17
Szia!
Örömmel olvasom. Várom és figyelni fogom. Gratulálok, szépen hoztad. Komolyan mondom, profi volt!
Hétvégén is vevő lennék rájuk, bármikor.
Skokova 2020-02-15 19:35:36
Köszönöm.
Te is jól toltad a játékokat!
Kapi 2020-02-15 21:01:46
Köszönöm! Egy kis idő még és újra szárnyal a rakéta. Sajnos december közepén történt valami, ami alapjaiban rengette meg az életemet. Azét írom pont ide, mert egy fontos alapja lehet a jó sportfogadásnak. Nyugodt, biztos háttér. (Csak saját tapasztalat.)

Hajrá!
Attila79 2020-02-15 11:15:26
Üdv!
Szép írás, jó írás. Sok ilyet és ehhez hasonlót olvastam már. Ami engem érdekelne az a véleményed a tétemelésről! Melyiket, milyet, hogyan? Ha fixen tartod az 5-8% -os tétet az alap bankodhoz, akkor hogyan jön ebbe a tétemelés? Gondolok itt arra, hogy OK van 100.000 kezdő tőkém és annak játszom az 5%-val, de viszont tétemelést alkalmazok, akkor 3-4 bukó után már tétemeléstől függően 25.000 körüli összegért kellene fogadnom.
Andrew 2020-02-15 11:22:31
Szia! Őszinte leszek, én nem foglalkozom tétemelős stratégiákkal, mert rizikósnak látom első blikkre. Stabil tétekkel dolgozom csak, a BR 5-8%-a tétként kizárólag (!) maximális erősségű tippnél jöhet szóba, ez pedig ritka. Az 5-8%-t tovább osztom 10 egységre, ez határozza meg az egységnyi tétemet, tehát egy 1-es tipperősségű tippem BR 5-8%-ának tized része lesz.
Attila79 2020-02-15 11:40:25
Ok, köszi
Fassmussen 2020-02-15 12:34:54
Ezt a tétemelés fogalmat verd ki a fejedből amilyen gyorsan csak lehet.
Attila79 2020-02-15 13:48:31
Van köztük olyan ami játszható és van köztük olyan ami biztos bukás!
Fassmussen 2020-02-15 15:42:02
Az összes tétemelés bukás csakis idő kérdése.
Ezért felejtsd el!
Andrew 2020-02-15 18:00:01
A cikksorozat záró (harmadik) részében viszont fogok írni néhány "stratégiáról", amiket én kipróbáltam, és azok eredményeiről :)
Barnamedve 2020-02-15 08:49:22
Sziasztok!
Csak egy gondolat a Tipplap ROI-számolásról. Nem mindig a hiteles adatot mutatja. Itt van pl. Pákász, aki jelenleg bőven mínuszban van, de csak azért mert mára három tippje is van, aminek a tétjeit levonja a program! Amint ezeknek a meccseknek eredménye van, csak utána lehet csak hiteles számot látni!
Tehát olyan mint a valóság. Bemész a totózóba, feladod a szelót és nincs a zsebedben a tét! De ha bejön akkor sokkal több jön vissza!
Benedek 2020-02-15 08:44:58
Szia!
nekem is nagyon tetszett, csak hiányzik egy nagyon fontos dolog belőle! Az ember nem robot! És ha bukó széria van, mondjuk 2-3 is akár sorozatban, akkor bizony elborul a fej és egyszerre akarja visszanyerni! Ilyenkor 10 emberből szerintem 8 már bukja is szabályokat és belevág a nagytétesbe! Bevallom én is ilyen vagyok. Ezért aztán csak a móka kedvéért fogadok.
MÁS:
Engem is érdekelne, hogy miket fogadsz azon kívül még, ami itt megjelenik az oldalon. Mert ugye, van az amit látunk meg még mellette. És itt bizony nem mindig vagy pluszban, ami a ROI-t illeti. Kommentben bedobálhatnád azokat a tippeket is, amiket megjátszol. Biztos sokan örülnének neki.
Amúgy az írás jó, az elv is jó, csak nagyon kevés ember van, aki így képes tartani.
És egy kérdés, a kétmeccses szelvényeket abszolút kizárod? Egy ilyen 1,6-1,7 mellé simán lehet erős esélyű 1,2 és 1,3-akat találni máris megvan egy kövér dupla.
Andrew 2020-02-15 10:47:20
Szia!
Igazad van, az ember nem robot, és ezért éreztem szükségét annak, hogy mielőtt részletesen (az írás 2. részében) rátérnék arra, hogy pontosan én milyen eszközök mentén haladok, az alapokat is leírom. Ezért mondom, hogy kritikus a megfelelő bankroll, hogy az ne "hiányozzon" a napi életedből, és hogy a BR-menedzsmented is megfelelően ki legyen dolgozva. Ha ezek adottak, akkor ez segít kizárni az "érzelmi" fogadást. A szigorú BR-menedzsment szabályainak betartása mindenképp fontos. Olyan ez, mint a KRESZ: persze megszegheted a szabályokat folyamatosan, de idő kérdése hogy katasztrófa legyen belőle. Ugyanakkor a szabályok mentén is lehetnek balesetek, de a rizikó sokkal kisebb.
Andrew 2020-02-15 10:52:27
A másik felvetésedre: mióta a Tipplap tagja vagyok, mindösszesen az októberi hónapot zártam negatív ROI-val, de az is "vállalható" -6%-os ROI lett, ami messze nem tragédia. Összességében viszont 38%-os ROI mutatóm van, amit nem azért írok most le hogy dicsekedjek, hanem arra próbálok rávilágítani, hogy mennyire fontos hosszútávon gondolkozni, nem pedig tragédiának megélni egy esetleges negatív hónapot :) Természetesen nem minden tippem írom meg erre az oldalra, sőt azoknak csak elenyésző részét, különben az egész oldal az én írásaimmal lenne tele, nekem pedig egy teljes napom rámenne ha minden tippből cikket írnék :))
A mini oddsokban pedig én továbbra sem látok a magam részéről értéket a saját statisztikáim alapján (amikről lesz szó a következő részben), így felesleges rizikónak tartom a kombinált fogadást.
BL68 2020-02-15 07:59:53
Tetszett az írásod. Remekül összefoglalja azt, amit több helyen is olvastam már. Remélem a 2. részben írsz arról is, hogy a jó tippeidből hogyan lesz nyereséges hónap (stratégia, tétemelés, stb). Ķezdők számára ez kötelező olvasmány! Köszi
Andrew 2020-02-15 10:53:25
Köszönöm, és igen: a következő részben lesz szó a személyes tapasztalataimról és változtatásaimról az évek során. Abba sem fért bele minden, így még az is lehet, hogy ha lesz rá igény, akkor egy harmadik részt is összehozok :)
setnjeric 2020-02-15 03:41:20
50000-ről hogy jössz vissza 5-8%-os tétekkel?
Nesze semmi fogd meg jól az egész írás, ráadásul úgy van fogalmazva mintha itt mindenki nyeretlen kétéves lenne.
'elmúlt években stabilan eljutottam oda, hogy minden hónapban nyereséggel tudok zárni.'
no comment
BL68 2020-02-15 08:30:57
Érdekelne, hogyan játszol, milyen eseményekre és hogyan fogadsz. Köszi
Andrew 2020-02-15 10:56:32
Nem jutok el addig, hogy a BR felét elveszítsem :) Ahhoz az kellene, hogy zsinórban 10db maximális erősségű tippem elússzon, de sajnos meglehetősen ritka a "biztos" 10-es erősségű tipp.
Azzal pedig nem tudom, mi a gond, hogy leírtam hogy sikerült stabilan pozitív ROI-t termelnem minden hónapban, a következő részben le is írom, hogyan.
Hetefejercse 2020-02-15 02:25:04
Erre az e-mailre tudnál küldeni egy üzenetet és után lenne 1-2 gondolatom, amit ott kitudnék fejteni.
banistvan1992@gmail.com
Benedek 2020-02-15 08:39:58
Szia
Fejtsd már ki itt, légyszi, mást is érdekelne! Ez izgalmas téma!

további témák a rovatból

A kiéhezett fogadók rárontottak a német meccsekre. Mutatjuk is, hogy milyen változások álltak be az odds-coknál!
A kiéhezett fogadók rárontottak a német meccsekre. Mutatjuk is, hogy milyen változások álltak be az odds-coknál!
Az eddigi tapasztalatok alapján tán igen, de az írás inkább egy ötletelés...
Az eddigi tapasztalatok alapján tán igen, de az írás inkább egy ötletelés...
Jó néhány meccsen változtak a szorzók az elmúlt 72 órában. Mutatunk egy-két markáns eltérést...
Jó néhány meccsen változtak a szorzók az elmúlt 72 órában. Mutatunk egy-két markáns eltérést...