2022.04. 03.

MLB 2022 rajt!

MLB 2022 rajt!

Hosszas huzavona után 04.07.-én, csütörtökön este útjára indul a 2022-es MLB szezon, ehhez hoztam számotokra egy kis összefoglaló elemzést. Előre is elnézést kérek az ide-oda csapongó gondolatokért, annyi mindenről tudnék írni, hogy egy könyv megtelne vele, de ebben a cikkben megpróbálok rövid lenni. Nem közismert sport a baseball nálunk, akit érdekel az a Sport Tv közvetítései alatt mindent megtanulhat a játékról. 2 éve került adásba hazánkban az MLB, kiváló szakértők próbálják közelebb hozni új nézők számára a sportág lényegét. A mai cikk egy átfogó elemzés lesz, nem fogok mélyen belemászni a játékba. Lesz szó a sportfogadó részről is, hisz erről szól a Tipplap!

Sziasztok!

Hosszas huzavona után 04.07.-én, csütörtökön este útjára indul a 2022-es MLB szezon, ehhez hoztam számotokra egy kis összefoglaló elemzést. Előre is elnézést kérek az ide-oda csapongó gondolatokért, annyi mindenről tudnék írni, hogy egy könyv megtelne vele, de ebben a cikkben megpróbálok rövid lenni. Nem közismert sport a baseball nálunk, akit érdekel az a Sport Tv közvetítései alatt mindent megtanulhat a játékról. 2 éve került adásba hazánkban az MLB, kiváló szakértők próbálják közelebb hozni új nézők számára a sportág lényegét. A mai cikk egy átfogó elemzés lesz, nem fogok mélyen belemászni a játékba. Lesz szó a sportfogadó részről is, hisz erről szól a Tipplap!

Személyes „élmények”:

 • Körülbelül 6 éve követem komolyabban a ligát. Az alapszakasz a hosszúsága miatt nem valami izgalmas, ezt az eredményekkel, hírekkel és a tabella követésével letudom általában (KIVÉVE IDÉN, MOST MINDEN NAP FONTOS LESZ SZÁMOMRA!), de a playoff annál izgalmasabb. Az ott zajló taktikai harcok élvezhetőbbek, a nagydöntő tétje pedig a csúcsok csúcsa. Meccseket szinte csak a rájátszásban nézek, de a World Seriest 6 éve végignézem. Egy átlagos meccs dögunalmasnak tűnhet európai szemmel, de érdemes megtalálni a baseball szépségét.

MLB: 

 • New York Yankees-Boston Red Sox meccsel indul a szezon. Az USA-ban megszokott 2 főcsoportos rendszerben zajlik az év, 162 alapszakasz meccsel, 6-6 továbbjutóval ÚJ RENDSZER!. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy „szinte minden nap” játszanak a csapatok és egy „párosítás” 3-4 meccset jelent zsinórban.

ÚJ PLAYOFF: VAN 2 FŐCSOPORT AL ÉS NL. EGY FŐCSOPORT 3 KIS DIVÍZIÓBÓL ÁLL. A 3 DIVIZÍÓGYŐZTES LESZ A TOP 3, A NEM DIVÍZIÓGYŐZTESEKBŐL IS LESZ 3 BEJUTÓ. A 2 LEGJOBB DIVÍZIÓGYŐZTES PIHEN, A LEGGYENGÉBB MEGY A WILD CARDRA, A 6. ELLEN, A 4-5 HELYEZETT VÍVJA A MÁSIK MECCSET. 2 NYERTIG MEGY AZAZ BEST OF 3 RENDSZER. A MAGASABBAN RANGSOROLTNÁL LESZ MIND A KETTŐ VAGY HÁROM MECCS, NINCS UTAZÁS! UTÁNA A LEGERŐSEBB CSOPORTGYŐZTES JÁTSZIK A 4-5. GYŐZTESÉVEL, A 2. KIEMELT A 3- TOVÁBBJUTÓJÁVAL, NINCS ÚJ ERŐSORREND, ÍGY AZ 1. KIEMELT ROSSZABBUL JÁRHAT, MIVEL KAPHATJA A 4. KIEMELTET, MÍG A 2. AZ 6-AT.

 • 2021: Az Atlanta Braves lett a bajnok!!! Folyamatos underdogként csak a negyeddöntő 1. meccse után voltak hátrányban. A Brewers, Dodgers, Astros triót gyűrték le az aranyéremért. Acuna Jr. nélkül, kiváló dobómunkával és parádézó Albiessal jutottak a trónra. Mindenki kivette a részét a csodából!

2022 esélylatolgatás és kis hírek:

 • A lock out és későbbi rajt témával nem foglalkozok, koncentráljunk a játékra, ha már sikerült megegyezni a feleknek. A Cleveland Indians új neve Cleveland Guardians. 
 •  A Dodgers a favorit (5,75), annak ellenére, hogy távozott Seager, és a villámlátogatáson részt vett Scherzer is. Így is brutál erős a csapat, Urias és Kershaw MLB elit dobó, az ütőknél Betts lehet a kulcs. A tavalyi döntős Astros a 3. esélyes (10,50), évről évre ott vannak Altuveval az élmezőnyben. Odds ezüstérmes a Blue Jays (10,00). A baseballsapkákon sokat látott Yankees is ott az elején (12,00), a másik nagy múltú klub, a Red Sox a középmezőnyben (18,00). A nagy sztárokra sokat költő Padres betlizett tavaly, idén nem is várják őket előre (16,00). A híres ütővel, Troutal felálló Angels (akik szintén Los Angelesiek, mint a Dodgers) 29,00-val fut neki a feladatnak. A 3 évvel ezelőtti bajnok Nationals teljesen szétesőben még Sotoval is, 100-szoros pénzt fizetne a végső siker.  Látszik, hogy mennyire változatos a liga, a Royals, Cubs duó "nemrég" még bajnok volt, most meg a Nationalsel együtt kullog a lista hátsó fertályában. 

A baseball „röviden”:

 • VOLTAK APRÓ SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK, DE EZ AZ ÚJ OLVASÓKNAK RÉSZLET INFO, MAJD A MECCSEKEN KI LEHET TANULNI. NEKEM IS MÉG ÁT KELL FUTNI, MIK VÁLTOZTAK PONTOSAN! cikk elején azt írtam nem megyek bele mélyebben, de közben rájöttem, hogy mégis muszáj, mert tőmondatokban semmi értelme. Még ez is elég felszínes átfutás. Nézni kell meccseket, hogy értsék az újonc nézők. A képernyőn minden másodpercben látható minden lényeges info, hogy mi van a pályán, ez megnyugvást adhat. A KÖVETKEZŐ SZÖVEGET ÉN ÍRTAM, DE EGY EMAILBŐL MÁSOLTAM KI EZÉRT ELNÉZÉST KÉREK A RÖVIDÍTÉSEKÉRT ÉS NYELVTANI HIBÁKÉRT ÉS, HOGY SZÁJBARÁGÓS LETT. MINDENKÉPP EL AKARTAM VELE KÉSZÜLNI HAJNALBAN, EZÉRT LEHET BENNE NYELVTANI HIBA. HAJNALI 3-KOR EZEK MÁR NEM TŰNNEK FEL ANNYIRA 8 ÓRÁS MŰSZAK UTÁN, SZÓVAL TÉNYLEG ELNÉZÉST, HA VALAKINEK NAGYON SZÚRJA A SZEMÉT!
 • 2 csapat 9-9 ember, (plusz cserék de ez most mindegy). 9 játékrész(inning). Mind a 9 részben egyszer támadsz, egyszer védekezel. A támadók az ütő csapat, a védők a dobó+védők. az nyer aki 9 játék után több pontot ér el.
 • A pálya úgy néz ki, hogy van 4 fix bázis pont (alap+1,2,3)gyémánt alakban ezeken kell áthaladni a futóknak hogy pontot szerezzenek. Az alappontról indulnak az 1-es bázis felé ami jobbra átlosan van, van a pályának szélessége is, az 1 és a 3-as bázisok a pálya széle amit a fociból ismert vonallal festenek az alapponttól V alakban a nézőtérig. Az alappont van középen és átlósan van tőle az 1-3 pont így jön ki a V alak. A 2-es pont az szemben van az alapponttal picit messzebb mint a 1-3 pont , így jön ki a gyémánt, mert az 1-es ponttól nem egyenesen futsz a 2-es ponthoz hanem átlósan felfelé onnét átlosan lefele van a 3. pont, onnét kell visszatérned az alappontra átlósan lefele, jobbra, hogy pontot gyűjts. nézd meg googleben egy pályát és tiszta lesz. A futó nem hagyhatja el a vonalat, ott megy végig a salakos részen, ez ki van emelve a füves pályából.
 • A csapat mind a 9 tagja védő és támadó is. A támadók azok mindig az ütők és ők egyesével ütnek meghatározott állandó sorrendben a 9 inning-játékrész- alatt. Ők szerzik a pontot. az alappontról indulva ütnek A lényeg hogy elüsd a labdát helyesen( majd eről írok mit jelent) és fuss az 1.bázisra. kötelező a sorrend h 1-2-3 bázis, végül vissza az alapontra és tiéd a pont. Egy csapat addig támadhat míg ki nem esik 3 dobó eről a védőknél írok majd. Szóval alapból végtelenségig támadhatsz igazából, mert amint ütött a 9 ütőd forognak tovább, csak a játékban korábban kiesik 3 ütő. Elütötted a labdát irány az 1.bázis, de onnét még futhatsz ha ugy látod eléred a 2-est. A lényeg hogy áll meg azon a bázison amit biztosan elérsz mert akkor onét futhatsz tovább.,Jön a következő ütő ugyanúgy üt és fut, de a bázison álló ember aki előtte ütő volt, ő meg futhat tovább. De azt sem muszáj ha nem mersz mert félsz h elkapnak. Viszont egy bázison csak 1 ember állhat. Pl állsz az 1-esen, de a kövi ütő is jön ide, neked muszáj megindulni még ha bajba is kerülsz, ha nem indulsz el kiesik aki éppen ide tart. Így haladva el kell érni vissza az alappontra ahonnét ütnek. Érinteni a 3 bázist és visszaérni az alaphoz=1 pont. Jó ütésnél futhatsz többet is egyszerre vagy ha szerencsétlenkedik a védő. 9 ember üt körkörösen és ahol félbeszakadt a játékrész attól a ütőtől jön majd a kövi támadóköröd a kövi játékrészben. Ha kiütöd a LELÁTÓRA, DE CSAK OLDALVONALON BELÜL!!!! AMI AZ 1-3 BÁZIS V VONALA EGÉSZEN A LELÁTÓIG, az automata 1 pont és jön a kövi ütő, jelképesen ilyenkor te körbesétálod a pályát. EZ A HOME RUN. Viszont ha van embered a bázisokon az annYival több pont. 1-2-3 bázis+te =4 pont ez a max egy ütéssel, ez a grand slam. Ha oldalra vagy hátra ütöd ki nem vonAlon belül az hibás labda az nem jó, erről később.
 • A védők: 1 dobó, 1 catcher, 7 védő. A céljuk h ne engedjék a bázisokra az ütőket. A dobó áll a dobóponton az alappont-2. bázis között. alappont, dobópont, 2.bázis ezek egy egyenes vonalban helyezkednek. minden játékot a dobó indít, dobja a labdát a catchernek aki az ütő mögött várja a labdát. A dobó célja h olyan ügyesen dobjon h az ütő ne tudja elütni a labdát hanem az a catcher kezébe landoljon. Sok féle dobástechnika van ezt majd megtanulod később (csavart, gyors stb.). Viszont nem mindegy hova dobod a labdát ez a játék legfurább eleme. Van egy képzeletbeli kocka terület a levegőben az ütő könyöke és térde közötti terület a bázispont felett (az alappontot hívják 4.bázisnak is, ide kell ugye beérni). A catcher mögött áll a játékvezető ,ő dönti el h a labda a képzeletbeli területen belül vagy kívül érkezett. Minden a bírón múlik mit ítél ez nagyon furán hangzik az új nézőknek. Két dolgot mondhat, belül (strike) vagy kívűl (ball) volt a labda. Az ütő bármire ráüthet kedve szerint. Most jön a lényeg. A védők dolga h kiejtsenek 3 ütőt egy játékrészben és jöhetnek ők támadni. Hogy kell kiejteni egy ütőt? 3 strike után kiesik egy ütő. Strike, ütőhiba- a képzeletbeli területen belül érkező labdára nem üt rá az ütő vagy mellé üt vagy foul ballt üt. Foul ball-nem a vonallal határolt területen ér talajt a labda, szóval hátra fele se lehet ütni. de 2 strike után nincs kiesés, az itt ütött foul ball egyenlő semmivel, új dobás jön de ez már a részlet. Másik kiejtési mód ha az ütő elüti a labdát de azt a levegőben elkapja egy védő mielőtt a labda talajt ér. 3. mód, hogy a bázisra igyekvő ütőt/futót megérinti egy védő a labdával. 4. módszer, a labda előbb ér a bázisponton álló védőhöz, mint az oda érkező futó. Ezek akkor vannak általában mikor már talajt ért a labda de a futó nem érte el a bázist. Nagyon csalóka a pálya, nem könnyű elérni egy bázist futóként. 3 kiejtés és jön támadni a másik. A dobó dobhat Ballt, ami dobóhiba magyarul. A képzeletbeli zónán kívül dobja a labdát és az ütő nem suhint felé. A dobó 4-et hibázhat, 4 dobóhiba után az ütő játékos automatikusan mehet az 1.bázisra (séta), amennyiben állnak ott már, akkor az ott álló is sétál tovább. Ha mind3 bázison állnak akkor a 3. on álló beér az alappontra 1 pontért és ugyanugy van 3 embered a bázisokon jön az uj ütő. A lényeg h 1 ütőnél van 2 fő opció, 3 strikekal kiesett vagy 4 ballal sétálhat tovább. Emellett ugye üthet is, arról írtam az ütőknél. Minden támadás addig megy míg ki nem esik 3 ütő a leírtak szerint. Védők: 1 dobó- pitcher, 1 elkapó (catcher az alapponton) és 7 ember összevissza. általában 4 ember a 3 bázisnál, 3 a pálya távolabbi részén.
 • Mi a jó ütés? A pálya területén belül talajt érő labda után köteles vagy futni a bázis felé. Ütés után már nincs strike vagy ball mert vagy bázisra érsz vagy home runt ütsz vagy kiesel( levegőben elkapják vagy megérintenek futás közben ahogy már írtam). Minden eltalált ütés után jön az új ütő. Amennyiben nem ütsz rá a labdára ugy jön a strike-ball sztori annak fényében hogy hova érkezett a labda. Ha rásuhintasz de mellé ütsz vagy vonalon kívűlre az strike ahogy már írtam.
 • Az ütő feladata h jó messzire elüsse ugy a labdát h azt a védők ne kapják el a levegőben, aztán futás mint állat. A védőké h a levegőben leszedjék a labdát vagy a bázisra igyekvő futóhoz közeli védőhöz passzolják a lasztit aki megérintéssel kiejti az ütőt. A dobó dolga h olyan jól dobjon a képzeletbeli területen belülre h az ütő ne találja el a labdát, a zóna szélére jól dobott labdára rá se üt sokszor az ütő ilyenkor fontos mit mond a bíró, mit lát.
 • Ez megy 9 inningen át. Mindig a vendég üt előszőr a játékrészekben, ha vesztésre áll a 9. inning ütése után akkor a hazaiak már le se ütik a maguk 9.ét mert már nyertek, ilyenkor egy nagy X a jelölés a 9. inning hazai statisztikájában.

Talán írtam már de a 9 védő egyben a 9 ütő is szóval ne 18 játékosként értelmezd a játékot. Az nyer aki a meccs végén több pontot ér el. Nagyon nem egyszerű a pontszerzés, majd ezt a meccsnézéssel megtudod. 3 órás meccshez képest minimális nagyon a lényeges mozdulat ezért rohadt unalmas játéknak tűnik az európaiaknak.

Sportfogadás: 

 • Sportfogadási szempontból egy állatság, mert van mindennap meccse szinte mindenkinek, de a csapatok stratégiájából lehet okosan tippelni. Egyszerű példa kb. 4 nap alatt lemegy 4 Yankees-Boston meccs, a kezdő dobókat kihirdetik mert egy kezdőt nem lehet mindig játszatni, van kb. 6 kezdő ezeket körkörösen játszatják és kb. a meccs felénél lecserélik őket, mert rohadt fárasztó ilyen pózban dobálni 50-60 labdát. a maradék időt meg szétosztják cseredobók közt tetszés szerint. Na ez kalkulálható a fogadóknak. A dobók a meccs alapkövei, meg kell nézni ki-ki ellen fog dobni és meg kell ismerni a dobókat. Millió stat és számadat van ehhez, de az éves Gy-V mérleg is segít. Fogadás szempontjából a meccs győztesre és a pontszám over,underre van értelme tippelni. Vagy elbírsz tétemeléssel egy 4 meccses szériát vagy 1 meccset előre kinézve játszol( vagy a dobók kielemzésével vagy megvárod az 1-2 meccsen mi történik). Majd a rájátszásban lesz értelme, de hobbi szinten lehet az alapszakaszban is próbálkozni akár helyenként nagy téttel. A meccs győztes+ pontszám több,kevesebb kombinált oddsot is jók játszani. Magyarban ennyi a mélysége az opcióknak de ez bőven elég.

SPORTFOGADÁS TÉREN NAGY CÉLJAIM VANNAK AZ IDEI SZEZONNAL, MINT SAJÁT MAGAM SZÁMÁRA, MIT AZ OLVASÓK SZÁMÁRA, REMÉLEM EGYÜTT NAGYOT ALKOTUNK!

Akinek kérdése van, írjon bátran kommentben, amire tudok, válaszolok! 

 

Sok sikert mindenkinek a sportfogadás terén és jó szurkolást a baseballban is.

 

Üdvözlettel, ST21

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
Péksrác 2022-04-03 22:34:57
Szia Sean. Én mint amatőr fogadó szívesen olvasom az ilyen írásokat. Nagyon jó hangulatú és informatív. (Nekem az) Megyek veled! Lássuk mit sikerül kihozni belőle. Hajrá 🍀⚾

további tippjeink a Baseball világából

Üdv mindenkinek! TARTSATOK VELÜNK A SZEZON MINDEN NAPJÁN, BASEBALLRA FEL!
Üdv mindenkinek! TARTSATOK VELÜNK A SZEZON MINDEN NAPJÁN, BASEBALLRA FEL!
Üdv mindenkinek! TARTSATOK VELÜNK A SZEZON MINDEN NAPJÁN, BASEBALLRA FEL!
Üdv mindenkinek! TARTSATOK VELÜNK A SZEZON MINDEN NAPJÁN, BASEBALLRA FEL!

belépés

partnerek

címkék