2023.04. 01.

De Ronde 2023 – Athos, Porthos, Aramis (ezúttal egymás ellen!)

De Ronde 2023 – Athos, Porthos, Aramis (ezúttal egymás ellen!)

A kerékpársportot rendkívül kedvelik Belgiumban, ahol rengeteg rövid, ám nagyon meredek emelkedő van, úgynevezett falak, valamint számos kockaköves-, a közösségi közlekedés szempontjából már régen elfelejtett kockaköves útszakasz található. Ezeket kiemelten felhasználják a tavaszi egynapos klasszikusok útvonaltervezésénél. A világ 5 leghíresebb és legpatinásabb egynapos klasszikusát (Milano-Sanremo, De Ronde, Liege-Bastogne-Liege, Paris-Roubaix, Lombardia) az Öt Monumentnak nevezzük. Ezek legnagyobbika, az Öt Monumentum talán legfontosabb versenye a De Ronde, vagyis a Tour of Flanders! Aki ezt megnyerte, az tagja lesz egy elit csoportnak a kerékpározás történetében. Képek forrása: procyclingstats.com Fogadási határidő: április 2, 10:00

Útvonal:

  • Az elég hosszúnak számító, mintegy 273,4 kilométeres verseny a csodálatos óvárosáról híres Bruges-ből indul és Oudenaard városában ér véget. Eközben (idei adat) 19 kőkemény falat tartalmaz, valamint 6 kockaköves szektort. A verseny nehézségét fokozza, az észak-Európában ilyenkor még hűvös és esős időjárás (lásd Gent – Wevelgem), amelynek a következménye nem csak a csúszós utak és főleg kockakövek, hanem az izomzat működését is befolyásolja. Ezen a versenyen nagyon nagy szerepe van a frissítésnek is!

Esélyesek:

  • A címben is használt párhuzam a jelenlegi országúti kerékpársport három legerősebb és legjobb formájában lévő versenyzőjére utal! Mathieu van der Poel, Wout van Aert és Tadej Pogačar ha ott van egy versenyen, akkor már érdemes megnézni, mert saját sportágukban kiemelkedően erős és zseniális mindhárom. Most pedig mindhárman ott lesznek a rajtvonalnál! Egészen elképesztő csatára van kilátás! Hármójuk idei formáját kiválóan bizonyította a Milano-Sanremo is, ahol Van Aert, Van der Poel és Pogačar Filippo Gannával kiegészülve meglépett a Poggio-n, megmutatva, hogy jelenleg egy szinttel mindenki más felett állnak. Ez a három kiemelkedő kerekes szintén együtt vett részt az E3 Saxo Classic-on, a Flandria körverseny fő előfutamán. Ennek a versenynek érdemes megnézni az első 10 helyezettjét, ugyanis akik ezen rajta vannak, azok mind esélyesek lehetnek ma is (már ha részt vesznek a De Rondén)!

Képek forrás: procyclingstats.com

  • És hogy hármójuk közül melyikük a legesélyesebb? Tadej Pogacar bárhol elindul, esélyes, de itt most nem ő a három közül a legesélyesebb, mert ezeknek az egynapos klasszikusoknak a nehézségei sokkal jobban fekszik a belgának és a hollandnak! Viszont a szlovén klasszis már megmutatta, hogy képes a legjobbakkal együtt tekerni. A legjobbakkal való verseny és a legjobbak legyőzése azonban két nagyon különböző dolog! Tavaly a Flandrián Pogacar és Van der Poel addig szórakozott egymással, amíg felértek rájuk és lemaradtak a dobogóról! A múlt hétvégi E3 Saxo Classic-on megpróbált korait nyitni a szlovén, de gyorsabb riválisai ismét felülkerekedtek rajta. Rafael Van Aert pedig a Gent – Wevelgemen megmutatta, hogy mennyire erős. Csapattársával Christophe Laporte-tal lépett meg egy hosszú szóló szökésben és bár sokkal erősebb volt, Laporte-nak ajándékozta a győzelmet. Ezzel elveszített egy első helyet, de nyert egy nagyon erős és hálás segítőt, aki ma a De Rondén aranyat ér majd! Van Aert hátrányból indul, hiszen a Strade Bianche várható rajtja előtt egy rövid betegség miatt kénytelen volt elhalasztani az országúti szezonjának kezdetét! Ezért is indult a Gent-Wevelgemen és várhatóan mára már felzárkózott a másik kettő mellé. Legalábbis reméli, ugyanis a holland Matthieu Van der Poel renttenetesen erős! Talán ő a legerősebb a három király közül! Ezt annak ellenére mondom, hogy az E3-as sprintbefutóban alulmaradt Van Aert-tel szemben. De a kondíciót leginkább igénylő hosszú versenyek tekintetében ő volt a legjobb! Ő reagált a leggyorsabban Pogačar támadására a Poggio-n, majd a lejtmenetben lehagyta társait. Ezeken a klasszikus egynaposokon, főleg a kockakövek és a meredekek miatt a kifizetődő stílus az, amit pont Van der Poel a legjobban szeret: "Nem titkolom, hogy ez az a versenyzési stílus, amit szeretek. Kis csoportban menni a döntő emelkedőkre, mert ott kevesebb a lökdösődés" És ez lesz ma is!

A többiek:

  • Bár Van Aert, Van der Poel és Pogačar trióját nehéz lesz legyőzni, van még néhány versenyző és csapat, akiket érdemes lesz figyelembe venni ezen a vasárnapon. Tom Pidcock a Tirrenón agyrázkódást szenvedett, így nem tudjuk azóta ez a kihagyás hogyan hatott a formájára. Ami addig viszont bombaerős volt! A brit a hónap elején a Strade Bianche-on lerobbantotta versenytársait, és ha csak egy kicsit is visszatalál ehhez a formához, akkor komoly fenyegetést nyújt a három fő esélyes számára!
  • Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) és Stefan Küng (Groupama-FDJ) mind erősek, de ők már reálisan nem lehetnek ellenfelei az eddig megemlített négy versenyzőnek! Mindenképpen meg kell említeni Julian Alaphilippe-et. Ő a komoly sérülése óta nincs formában, de a kétszeres világbajnok kiemelkedően jó versenyző, főleg ezeken az egynaposokon és ő is ezt a mai De Rondét tűzte ki célul!

Tippek: 

  • Futamgyőztes: Matthieu van der Poel - 3,75 (Ő a legerősebb a három közül és ez a hosszú nehéz futam nagyon fekszik neki!)

Első 10-ben végez. Ide nem az alapvető tippeket kerestem, hanem olyanokat, amelyeknek jobb szorzói vannak, de esélyesek: 

tipp
De Ronde 2023
Tom Pidcock az első 10-ben végez | 2.25 | (7/10)

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
seantaylor21 2023-04-01 19:00:55
Bár nem csípem de most lenyomja. Ha nem akkor megint a jumbo fut be

tippszelvény

Időpont / esemény Piac / Tipp Odds  
2023.04.02. 10:00
M. van der Poel - W. van Aert
Ki végez előrébb?
M. van der Poel
1.54 1 - 0
Tét 100
Nyeremény 154

további tippjeink a Kerékpársport világából