2022.09. 24.

Országúti kerékpáros világbajnokság, férfi mezőnyverseny, Wollongong

Országúti kerékpáros világbajnokság, férfi mezőnyverseny, Wollongong

Ausztráliában Wollongong partvidékén rendezik meg a 2023-as országúti kerékpáros mezőnyversenyt. Már csak a legfontosabb és egyben a legnehezebb verseny van hátra a férfi elit mezőnyverseny. A futam nagyon nehéz, mintegy 269,9 kilométert tekernek, a teljes szintemelkedés pedig 3945 méter! A futam vasárnapra virradó éjjel 2:00 kor kezdődik és reggel 9:00 körül lesz a befutó. Akit érdekel, az utolsó másfél-két órát érdemes nézni. A cikkben a részletek és több tipp is, aki fogadni szeretne! (fogadni éjjel 02:00-ig lehet!)

Útvonal:

 • Helensburgban indulnak és mintegy 269 kilométer megtétele után Wollongongban érnek célt. Az útvonal kettős egyrészt lesz benne egy hatvan kilométeres szakasz az elején, ezalatt megmásszák a 473 méter magas Mount Keirát, ami nem sok, de vannak benne durva meredekségek is, majd Spring Hill elhagyása után belekezdenek egy körpályába Wollongong környékén, amelyet 12 alkalommal futnak meg a célig vezető úton. Ebben a körpályában van egy domb-, illetve egy dombegyüttes, ami két mászásból áll. A Mount Ousley-vel kezdenek, ami 54 méter magas csupán, majd rövid lejtmenet után azonnal csapnak bele a 119 méter magas Mount Pleasant-be. Ez így elsőre nem hangzik vészesen, de az! Több olyan rész is van a mászás alatt, amelynek a meredeksége meghaladja a 12-14%-ot is! Mindezt 12 alkalommal teljesítik majd és a végén bizony csak az nyerhet eséllyel, akinek marad erő a lábában az utolsó támadásra! Nagyon embert próbáló hosszú verseny ez, aki megnyeri, méltán lesz világbajnok!


A versenyről:

 • Kezdjük is azzal, hogy a repülőút nagyon hosszú Ausztráliába és ha a versenyző nem business classon utazik, akkor elmerevedhet annyira, hogy ez befolyásolja a versenyét! Konkrétan megtörtént, hogy azt mondták a kerékpárosnak, hogy menjen, de ha megy akkor fizesse meg az első osztályú repülést, mert különben rámegy a versenye! Ez a jegy 4millió forint oda-vissza! Nos ezek után voltak olyan kerékpár-válogatottak, akik nem utaztatták el a teljes csapatot, amelyre jogosultak voltak! Costa Rica pl. csak egy versenyzőt küldött, pedig 10 körül volt a jogosultságok száma! Ezt az adott nemzet kerékpárosainak, a z idény alatt összegyűjtott UCI-pontok alapján állítják össze! Magyarországról Valter Attila vesz részt az elit férfi mezőnyvesenyben egyedül! Az U23-nál pedig Fetter Erik tegnap a 12. helyen ért célt!

 • A verseny lényege az, kinek van a legjobb-legnagyobb csapata, aki a kapitányt annyira meg tudja óvni és tudja segíteni a célig vezető úton, hogy az utolsó Mt. Pleasant-mászásnál lesz erő benne támadni és elmenni annyira, hogy már ne érjék utol! Ez a titok! Éppen ezért azok a csapatok, amelyek nagy létszámban vesznek részt, pl Belgium és Franciaország, azok jóval esélyesebbek! Azok akinek nincs-,vagy kevés segítője van, mint pl Valter Attila is, be kell hogy álljanak egy boly mögé és valakiknek a kerekén eljutni a végére és ott robbantani.
 • Ami nagyon fontos, hogy az utak rendkívül szélesek Ausztráliában! Olyan széles egy kétsávos aszfaltút, mint nálunk egy kétszer-két sávos, vagyis bőven van helye a versenyzőknek csapatni, és kanyarodni. Ennek megfelelően nagy tempó lesz, az esélyes csapatok már az elejétől nagyon megnyomják majd a tempót, hogy a riválisok fáradjanak. Ezen múlik minden! A végén pedig az utolsó körben a mászásnál egy 8-10 főből álló csoport fog elválni és ezek közül kerül ki a győztes majd. Aki a legerősebb lesz mahd 260 km után még tizenkettedjére is megmászni a rövid, ám annál kegyetlenebb falat! Lesz olyan, akinek a lába vigyázzba áll majd és nem lesz képes már újítani!

Esélyek:

 • A belga válogatott 50 fővel utazott, a kísérő személyzetet is magába foglalva. Náluk két kapitány van, mindkettő esélyes a világbajnoki címre. Az egyik Wout Van Aert, a másik Remco Evenepoel. Van Aert egy őserő, egy állat, nem ember! Mindenben nagyon erős, nem csak az egynapos versenyeken jó, hanem erős a hegyeken, kiválóan sprintel és még az időfutamban sem olyan gyenge. Napjaink legkiválóbb kereékpárosa, akit csak csapatban lehet megverni. Tavaly a francia Alaphilippe-nek sikerült, de ő idén nem nyer szerintem, mert sérülés után van és még nem épült fel, nem épülhetett fel teljesen! Illetve nincs a legjobb formájában. A két belga mellett mindenképp meg kell említeni a szlovén Tadej Pogacart és a holland Matthieu Van Der Poelt. Ők ketten még azok akik az utolsó két évben kiugróan erősek és győztesek voltak! Szerintem ez a négy kerékpáros a legesélyesebb! A B365 szerint a következő szorzók vannak rájuk:


Wout Van Aert – 4,50 (fotó: cyclingnews.com)


Tadej Pogacar – 4,75 (fotó: cyclingnews.com)


Matthieu Van der Poel – 5,00 (fotó: cyclingnews.com)


Remco Evenepoel – 9,00 (fotó: cyclingnews.com)

 • Evenepoel most nyerte meg nemrég a Vuelta Espanát, ami egy háromhetes Grand Tour, kőkemény verseny. Szerintem ő sincs még olyan formában ez után, hogy megverje a Van Aert-Pogacar-Van der Poel hármast. Ha a győztes és egyben a világbajnok nem közülük kerül ki, akkor egy meglepetésgyőztes lesz. Egy olyan klasszikus kerekes, aki bírja a mászásokat, de tud tempót menni és tud sprintelni is. Több ilyen van, akik ráadásul jó idényt futottak. Többek között: Cristophe Laporte, Benoit Cosnefroi, Alberto Bettiol és végül de messze nem utolsósorban Michael Matthews! Nos ő ausztrál, kifejezetten erre a versenyre készül már nagyon régóta, kifejeztten fekszik is neki az altimetria. Csak az az egy bökkenő van, hogy vannak nála erősebbek is, elsősorban a három kiemelt, akit az elején említettem. Nagyon fogadkozik Peter Sagan, aki már háromszoros világbajnok, ha ma nyerne, akkor a kerékpárversenyek történelmének egyedüli versenyzője lenne, aki négy alkalommal ölthette magára a szivárványszínű mezt!

Magyar esélyek:

 • Azt gondolom, hogy Valter Attilának nagyon is van esélye arra, hogy egy jó versenyt fusson és a végén akár egy jó eredményt érjen el! Attila kiváló kerékpáros, nagyon tehetséges és rendkívül erős is volt már idén! A Girón egy hegyi szakaszon a 4. lett, ahol akár nyerhetett is volna és számára is kifejezetten fekszik a pálya szintrajta! Bírja a mászásokat, fürge és tud sprintelni is! Azt gondolom titkon, akár ott lehet a legjobb 5-ben is! A bukik 601,00-ás szorzót adnak neki, szerintem ennél ő sokkal esélyesebb!

Tippek:

Futamgyőzelem:

 • Erre kiemelten Wout Van Aert az esélyes! Ebben az összes szakíró, sportoló, szurkoló egyetért, aki csak kicsit is ért a kerékpársporthoz. Persze az országúti kerékpárverseny rendkívül összetett sportág, nem elég az, ha valaki erős és technikás! Ha a kerékpárja többször meghibásodik, defektet kap stb, akkor bizony elmehet ezen a győzelem is! Ráadásul bármikor bukhatnak is akár többen egyszerre. Szóval a futamgyőztesnek Wout Van Aert-et tippelem – 4,50 a szorzója!

Párosítások:

 • Valter Attila jobb lesz, mint Georg Zimmermann – 2,00 (Attila bent lesz az első 10-ben szerintem!)

 • Cristophe Laporte jobb lesz mint M. Trentin – 2,10 (Laporte egész évben a Jumbo kapitányainak segített! Most mehet magáért és nagyon erős!)
 • M. Matthews jobb lesz mint Bini Girmay – 1,50 (Girmay síkon kiválóan sprintel, itt neki ez a sok mászás nem fog menni.)
 • Benoit Cosnefroy jobb lesz mint Remco Evenepoel – 1,72 (Szerintem Evenepoel a megnyert Vuelta után nem lesz olyan erőben, hogy nyerjen. A végén el fog fáradni és lemarad. Cosnefroy viszont jó kis kerekes, fekszik neki a verseny)

 

tipp
Országúti kerékpáros világbajnokság, férfi mezőnyverseny, Wollongong
Valter Attila jobb lesz, mint Georg Zimmermann | 2.00 | (8/10)

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb

további tippjeink a Kerékpársport világából

Szombaton a belga Omloop Het Nieuwsblad egynapos klasszikus versenyével megkezdődik a tavaszi klasszikusok időszaka, amely a kerékpáros versenyidény egyik legkedveltebb időszaka.
Szombaton a belga Omloop Het Nieuwsblad egynapos klasszikus versenyével megkezdődik a tavaszi klasszikusok időszaka, amely a kerékpáros versenyidény egyik legkedveltebb időszaka.