Hétfői futballelemzések és tippek Angliából, Portugáliából és Spanyolországból

2017. Jan. 9.
liguriano

A Tippcsokor című rovatban megpróbálok naponta összeállítani legalább 4 /olykor csak 3/ olyan focitippet, aminek segítségével vastagíthatjuk a zsebünket. A tippeket általában én single, vagyis szóló tippként ajánlom, de bárki keverheti-kavarhatja, kombinálhatja, ez már mindenkinek a maga döntése, mint ahogy az is, hogy mennyi pénzzel játssza meg őket. A tippeket mind-mind megtalálhatjátok a Tippmixpro ajánlatában. Használjuk ki az online fogadás istenadta lehetőségeit!  

h i r d e t é s ▼

 

Cambridge Utd. - Leeds. Igen (Mindkét csapat szerez gólt) 1-2
Odds: 1,75  Két osztálynyi különbség van a két alakulat között, azonban az angol kupában e hétvégén is láthattunk furcsa eredményeket, így a sima vendéggyőzelmet könnyelműség lenne kijelenteni. A Leeds az utóbbi időben jó formát mutat, s minden bizonnyal erősen offenzív stílusban kezdenek, s ezeket a lendületes támadásokat a kontrákra berendezkedő hazaiak könnyen kihasználhatják. 
FH: 20.45

Moreirense - Belenenses, Döntetlen (1. félidő - 1X2) 1-0 (0:0, 1:0)
Odds: 1,85
 Alsóházi rangadó a portugál bajnokságból, s egyik fél sem érkezik túl nagy formában, a hazaiak az utolsó három, a vendégek az utolsó kettő bajnokit veszítették el. Minden bizonnyal mindkét fél óvatos taktikával akar kezdeni, s ennek megfelelően kevesebb kockázatot vállalnak, pl. a hazaiak az összes hazai meccsükön kaptak gólt, így nagyobb valószínűséggel bír, hogy nem  engednek a zártabb  taktikából még a félidőben.
FH: 21.00

Osasuna - Valencia, Igen (Vendégcsapat nyer legalább egy félidőt?) 3-3 (1:2, 2:1)
Odds: 1,50
 Egyik fél sem büszkélkedhet az őszi teljesítményével, de ez főként a Valenciára igaz, mely csapat kit akarhat legyőzni, ha nem az aktuális sereghajtót? Az Osasuna az utolsó hat bajnokiját elbukta, s mindösszesen csak egy gólt szerzett ezen 540 perc alatt, azt gondolom nem sok minden szól mellettük jelenleg. Bár a denevérek is hat meccs óta nyeretlenek, az új trainer első bajnokija különös fontossággal bír, s ebből részben pozitívan is képesek lehetnek kijönni. Mindkét oldalon sok a hiányzó, pl. a vendégeknél eltiltás miatt Cancelo, az Afrika-kupa miatt meg Abdennour biztosan nem lesz ott a pályán, míg a hazaiaknál többek között Cuevas, Merida, és Fuentes játéka is kérdéses.
FH: 20.45

Hozzászólások

Üdvözlet!
Cambridge -Leeds vendég
Morierense - Belenses X 1.félidő pipa
Ossasuna -Valencia X végeredmény
Sok sikert!

Gratulálok neked a telitalálathoz..!
De azt hiszem nekem sem kell szégyenkeznem :)
A varázsgömb csodákat képes megteremteni!!!!

HOGYAN IRJUNK FOOTBALL ELEMZÉST
A téma már elég régóta izgat. Ha valamit csinálunk, akkor csináljuk jól, csináljuk a lehető legtökéletesebben. Számos „elemzést” lehet olvasni itt a facebookon is, azonban szerény véleményem szerint ezeknek a 90%-át rögtön törölni kellene, mert szégyent hoznak az elemzés szóra is. Kifejtettem már többször is, hogy szerintem mi az az ELEMZÉS. Az angol sokkal jobban visszaadja a lényegét, hiszen ott ANALYSIS-nek nevezik, míg azt, amikor himbilimbizünk néhány sort a mérkőzésekről, PREVIEW-nak.
Természetesen a jó elemzés az, ami meggyőz. Azonban nem szabad, hogy ez legyen az elsődleges célunk az elemzés-írással. Nekünk indokokat, érveket kell felsorolnunk, álláspontunkat kell közölnünk az olvasóval. Sokkal nehezebb ez előzetesen, hiszen például Várhidi Pali a sport tv-ben utólagosan teszi ezt meg, úgy meg könnyű okosnak lenni. Nekünk előre, minden körülményt számba véve kell megtennünk ezt. Nehéz dolog, sok odafigyelést igényel.
Emellett ott van az is, hogy egy elemzésnek van külalakja, formája is. Ugyanúgy, ahogy egy verselemzésnek is. Kell egy bevezetés, egy tárgyalás, végül egy összegzés. Mindegyik résznek jól elkülöníthetőnek kell lennie, lehetőleg külön bekezdésben. Itt egy kicsit elmélkednék még arról, hogy milyen a jó elemzés. A jó elemzés interpretál neked, megmondja, hogy milyen irányba indulj el. Megint csak a verselemzésre tudok utalni. A középiskolás irodalom tankönyvben a Mohácsi nem írta a könyvet, hanem szerkesztette. Nagyon jó érzékkel válogatta össze azokat azokat a verselemzéseket különböző irodalomtörténészektől, amelyek tényleg jó irányba indították el a tanulók gondolatait. Nem megmondták ezek az elemzések a frankót, hanem gondolkodásra késztettek. Lehet mást gondolni a versekről, lehet mást gondolni a futball meccsekről is, de ezeket akkor egy összefüggő érvrendszerbe kell foglalni, és megindokolni. A lényeg tehát az, hogy az elemzés inspiráljon, indítson el valamerre. Ha pedig meggyőz minket, az már csak hab a tortán.
A Bevezetés
Ezzel sokat nem kell foglalkozni, néhány mondat az egész. Ez adja meg az elemzés hangulatát, összegezhet, de felvezethet is. Leginkább az esélyeket foglalja össze, utalnak a helyszínre, időpontra, egyéb körülményekre. A lényege az, hogy pár jól irányzott mondattal felkeltse az olvasó figyelmét, ami lehetőleg a végéig kitart majd.
A csapatok – Tárgyalás
Eleinte mindig ide helyeztem a hangsúlyt én is, de rájöttem, nem ez a legfontosabb része az elemzésnek. Számos dolgot idevehetünk. Felsorolható, mik azok, amelyeknek feltétlenül itt kell szerepelnie: a csapat távoli és közeli múltja, sikerei, tradíciók, mentalitás, évadbeli célok-kilátások. Ezek lényegében átkötik a bevezetést, ráhangolják az olvasót a mélyebb és fontosabb mondanivalóra.
Az edző, a játékosok, az aktuális forma, taktikák-felállások. Ezek csak kulcsszavak, a kifejtés sokkal hosszabb terjedelmű, én csak néhányat emelek ki ezek közül, amit én különösen fontosnak tartok. Ez pedig az edző és a játékosok személye. Enélkül nincs elemzés, lehetetlen úgy megírni egy analízist, hogy meg sem említjük ezeket. Én úgy vélem, a legfontosabb dolog a mai futballban az edző személye. Őt kell ismerni mindennél jobban, magunkévá kell tenni előzetesen a gondolkodásmódját, hitvallását. Olvastam nemrég egy interjút Mocsai Lajossal, aki kifejtette, hogy a mai világban az edző szerepe egyre jobban megnő, hiszen a két csapat játékosai szinte ugyanolyan képességűek. A pillanatnyi forma sem elég egy meccs eldöntéséhez, a pluszt máshol kell keresni. Ez pedig az edző személye. Ő az, aki taktikát állít fel, ő az, aki cserél, aki motivál. Nélküle egy csapat halott, ideig-óráig tartja magát, de fej nélkül nem lehet mozogni. Tehát az edző személye kulcskérdés, az elemzés nagy részének az ő gondolatvilágának a kitalálására kell, hogy épüljön. A másik természetesen a játékosok. Ők azok, akik megvalósítják az edző elképzeléseit. Mindig ki kell emelni, ha valamelyik játékos a többinél sokkal jobb formában van, ha látjuk, hogy hosszú idő óta kirívóan jól teljesít. Ki kell emelni a csapatrészeket összességében is, valamint a csapat játékát, stílusát, taktikáját. Hogy ezekkel tisztában legyünk, egy dolgot tehetünk: focimeccseket nézünk éjjel-nappal. Nem lehet pihenni, mert elveszítjük a fonalat, és meglepetésként érhet bennünket mindenféle változtatás a csapat szerkezetében. Fontos, hogy olvassunk elemző cikkeket, interjúkat, taktikákat-stratégiákat. Ezek nélkül nem tudjuk meg, mire is kell figyelni egy-egy mérkőzésen.
Az egyéb körülmények, a stadion, a szurkolók. A sérültek, eltiltottak, formán kívüliek, egyéb bajúak számbavétele még iszonyatosan fontos dolog. Ez legyen az egyik első teendőnk egy mérkőzés kapcsán. Ha nem tudjuk a leendő összeállításokat, akkor nagyon ne is álljunk neki az elemzésnek addig. Az együttes formájának feltüntetése is itt szerepelhet. Ha valamelyik csapat épp egy hihetetlen szériában van, azt mindenképp le kell írni.
Itt kell megemlíteni a statisztikát is. Fontos szempont lehet, de hangsúlyozom, csak LEHET. Nem szabad – sőt én egyenesen elutasítom azt –, hogy csak azt nézzük egy meccs kapcsán. Akkor nem sportfogadók lennénk, hanem matematikusok, és én még nem hallottam olyat, hogy azok milliomosok lennének. Meg kell nézni a két csapat előző mérkőzéseit, én kb. 10 évre visszamegyek. Megnézzük az otthoni-idegenbeli mutatókat, az o/u arányokat, a gólszerzési periódusokat, egyéb tendenciákat. Kell ezzel foglalkozni, de ez csak egy kis szelete lehet az elemzésünknek, és az összegzésben maximum egy mondatot szabad rá szánni.
Összegzés
Ez a legnehezebb rész, a szubjektum, de ez adja a tipp lényegét. Itt lehet felsorolni az indokokat. Fontos, hogy egy jól érthető, átlátható és koherens érvrendszert dolgozzunk ki, amit az olvasó is megért. Nem szabad csapongani, ki kell bontani minden egyes indokunkat, ha kell több mondaton keresztül. Egy mérkőzéssel kapcsolatban ha kettő-három érvünk van egy tipp mellett, az már jó, azt lehet ragozni. Itt kerülnek kitárgyalásra a motivációk, az érzelmek, a csapatok közötti viszonyrendszerek. Itt kell megemlíteni, hogy fontos-e egy csapatnak a meccs, avagy sem. Ha igen, miért, ha nem, miért nem. Nem szabad elnagyolni a dolgot, pontos, precíz válaszokat kell adni mindenre, nem szabad nyitott kérdést hagyni. Fel kell sorolni az érveket, és ellenérveket is, amiket lehetőleg, meg kell cáfolni. Nem attól jó egy elemzés, hogy felsoroljuk a játékosokat, hanem attól, hogy ezekkel a játékosokkal meg tudjuk magyarázni a tippünket. Fontos kitérni a külső körülményekre, amik szintén egy pont az érvrendszerünkben. Az időjárás, a stadion, a szurkolók mind itt kell, hogy szerepeljenek, ha olyan tényezők, amik befolyásolhatják a meccs kimenetelét. Persze szerepelhetnek megérzések is itt, de ha azt írunk, arra utalni kell. Lehet, hogy annyira jó érzékünk van a meccsek eltalálásához, hogy az olvasó már ennyiből hisz nekünk. Persze ha így tesz, az az ő butasága...

Na neeee Bobafat. :-) :-) :-) :-) Te elmebeteg skizo... :-) :-) :-) Ma Molnàr Màrtànak kèpzeled magad? :-) :-) :-)

Kedves Mària ès most ezzel mire akarsz kilyukadni? :-) Kicsit sok a duma azt gondolom.. :-) Meg szerintem te ugy vagy nő, ahogy èn. :-) sehogy. :-)

Szia:)
Ezt igy "kell",az úgy a "jó irány",az úgy "legyen".ezt "nem szabad".
Abba bele sem megyek, hogy a távoli múlt,vagy a névtelen csapat névtelen cseréi semmit nem számítanak,de inkább csak egy kérdés:)
1. Ki fizet ki egy ilyen részletes,spy kategóriás elemzést?(ha kell felhívom a csapatokat sőt el is utazok szaglászni ha állod:))
2. Megtérül-e ez a költség egy determinálhatatlan esemény tekintetében?
2-5 ezer euróért meccsenként szívesen készítek ilyet:))

Jókedv,vidámság a lènyeg ,sok zöldet,több jövedelmet gyerekek !

Hàt hallod ez mèretes adag zöldsèg, amit itt az illető leirt! :-) :-) :-) :-)

A mai tippcsoki tippet meg is tettem egy 3-as és egy 2|3-as kombiba.
Szép volt Ligu, nagyon ügyes vagy! :)

 

h i r d e t é s ▼