A Kelly kritérium

2016. Oct. 28.
webmester

Ezt a nagyon progresszív fogadási rendszert John Larry Kelly Jr. fizikus fejlesztette ki 1956-ban. Ez nem más, mint egy matematikai képlet, amely segíti a fogadókat abban, hogy az esélyek és a szorzók ismeretében olyan téteket tegyenek meg, amely hosszú távon segíthet a profittermelésben.

h i r d e t é s ▼

 

 

 

 

A Kelly kritérium alapelve az, hogy amennyiben a fogadónak nagyobb a valószínűsége arra, hogy a csapata nyer, akkor nagyobb tétet kockáztat, amennyiben a bukás kockázata valószínűbb, akkor kisebb összeggel próbálkozik, ha egyáltalán próbálkozik. A befektetett tőke arányát (a bankroll figyelembe vételével) úgy kell kiszámolni, hogy a hosszabb távon bekövetkező nyereség minél nagyobb legyen. Ezt pedig a Kelly kritérium matematikai képletével tudjuk megtenni. Lássuk a példát.

A képlet a következő:
K=(BP-Q)/B

A K az maga a TÉT, vagyis az aktuális fogadásra feltett összeg, amely a bankrollunk egy bizonyos százaléka.
A B az a profit és a fogadási kockázat aránya a győzelem után!
A P az annak a valószínűsége, hogy a fogadásunk nyertes lesz, százalékban megadva.
A Q az pedig az elveszített fogadás valószínűsége, százalékban megadva. L = 1-Q! (abban az esetben, amikor kiszámoljuk ezt az értéket és nullát vagy negatív számot kapunk, NOBET kategóriát eredményez! Vagyis ne fogadjunk erre!

Vegyünk egy példát, több fogadásunk van és úgy gondoljuk, hogy annak a valószínűsége, hogy nyerünk 50%. A fogadások szorzója 3.00. Mekkora téttel kell fogadunk ezekre a mérkőzésekre, Ez mekkora része a tőkénknek és vajon ezt hogyan számoljuk ki? Ha a nyertes fogadás valószínűsége 50%, akkor tehát p=0.5 és a vesztés valószínűsége q=0.5. A fogadások szorzója 3.00, akkor b=3-1=2.

f=(2*0.5-0.5)/2=(1-0,5)/2=0.5/2=0.25 vagyis 25%

  • A Kelly képlet azt mondja tehát, hogy erre az eseményre ne fogadjunk a tőkénk több mint 25%-ával. Mindent összevetve tehát volt 100 egység tőkénk, ebből fogadtunk 25 egységre egy eseményre, egy mérkőzésre és nyertünk. A tőkénk tehát megnőtt 50 egységgel, vagyis 150 egység lett. Ha azt választjuk, hogy továbbra is 25%-kal fogadunk a tőkénkből, akkor a következő fogadásra már 37.5 egységet használunk, és abban az esetben ha nyerünk és persze a szorzó ugyancsak 3.00 akkor a tőkénk 37.5*2+150 egység, vagyis 225 egység lesz. De abban az esetben ha ezt a második fogadást elveszítjük akkor a tőkénk 150-37.5, vagyis 112.5 egység lesz, vagyis 12.5 egység a profitunk.
  • A fenti példa jónak tűnik, de arra lehet következtetni, hogy kisebb szorzók esetében sokkal nagyobb tétekkel kell fogadni, vagyis a tőke legalább 50 %-ára, vagy még nagyobbra. Vagyis a módszer nem minimalizálja a veszteségeket!
  • Nézzük ugyanezt a példát még egyszer, de most a nyerés valószínűsége 73%, tehát p=0.73 és q=0.27, a szorzó marad 3, tehát a b=2.

f=(2*0.73-0.27)/2=0.6 vagyis 60%

  • Vagyis a Kelly kriétium alapján a Bankroll 60%-ával kell fogadjunk, vagyis 100-ból 60 egységgel. ha s fogadás nyerő, a tőke felmegy 220 egységre. Azután újra fogadunk a tőke 60%-ával, ami már 132 egység lesz és újra nyerünk. Most már a tőkénk összesen 484 egység lesz. Fogadunk újra a tőke 60%-ával, vagyis már 290.4 egységgel, ezt elveszítjük, a tőke pedig 193.6 egység lesz. Ez így jó, mert a nyereségből kötöttünk fogadásokat, de mi van akkor, ha már az elején veszítünk?
  • A Kelly kritérium stratégiája tehát kockázatos, mert eltérő eredmények is születhetnek. Ha kipróbálnánk a stratégiát, akkor kis tétekkel érdemes próbálkoznunk!
  • Ezt a stratégiát kockázatosnak lehet mondani, mert az eredmények eltérők lehetnek. Ha a Kelly kritérium technikáját akarjuk használni, akkor kis téteket és rövid távon alkalmazzunk. Ez a stratégia nagy odafigyelést és kellő inspirációt igényel, emellett türelemre és önfegyelemre is szükség van. A stratégia hosszú távon is eredményes lehet, de mivel nincs alsó vagy felső határ a tétnél és a nagy tétek elérhetik a tőke 60-70%-át, egy veszteséggel sokat is bukhatunk.

Hasznos cikk: Így fogadjunk a Tippmixpro-n

A fenti stratégiához is felhasználható tippeket kaphattok a Malájtipp oldalain!

 

Hozzászólások

Ezzel csak az a baj,hogy én 100%-osan bízom minden tippemben!!!:D

Ezt írtátok a cikkben:
"Vegyünk egy példát, több fogadásunk van és úgy gondoljuk, hogy annak a valószínűsége, hogy nyerünk 50%." Az mindegy, hogy mit gondolunk,több fogadásra ez TELJESEN hibás,minden eseményt külön kell vizsgálni,és annak megfelelően megállapítani a tétet. CSAK szóló fogadásnál használható a Kelly formula. És CSAK a kimenetelekre van komolyan vehető százaléjos megállapítás.
Amúgy főleg most a hétvége és a MEGLEPETÉS hegyek előtt, jó ötlet volt ezt a cikket ide felrakni,majd lehet a Dortmund-Schalke kettőesély Döntetlen és vendéget ezzel szépen számolni,bankra lebontva mind a kettő kimenetelt.

Ja, a fontosat kihagytam, a számított érték felével, negyedével ,nyolcadával jáccanak állítólag a profik,
senki nem rak agresszív,1,0-ás Kelly-értéket,mert bejön három papír forma,és bucska van a másik két kimenetelnél,ahol majd szépen az összes ide vonatkozó program jelez.

És erről sincs szó a cikkben,hogy mikor éri meg tenni egy adott kimenetelt,a munkát csak szőrmentén érinti ez a cikk,a legtöbben azt se tuggyák ebből mi ez. Kettes alá a produktum.Így látom én, mint amatőr tippmixelő.
De azért az nem eggyes._))

Hát igen, ez is egy álláspont. Érdekes dolog így ütköztetni a gondolatokat. Ki mit gondol, ki hogyan fogad, ilyen-olyan taktikák, ötletek. Azt gonolom, hogy a jó tipp a legofntosabb! ANélkül nem megy :D

akoor éri meg ha a vonatkoztatott százalékérték alúlbecsúlve kijön egy(1,0) fölé a kimenetelhez kapcsolódó occhoz deriválva.

Amúgy komolyan,1956-ban már volt sportfogadás?!Már akkor is tipszmixűtek? :D

Aszkéta életet élt a Kelly bácsi, fizikús volt a Bell-nél,azt még se élt asszem csak 40 évet. Telefonos rendszerező elv vót ez,valamikor.Iyen inkaming kólos szeparátor vagy hogymongyák.

Magamat abszolút nem profinak tartva igazat adok neked amatőr mixelő, ami kijön érték annak azért csak tört részét kell dobni tétnek szerintem is.

Én megmondom az őszintén végeredményben én személy szerint így játszok, csak nem számolgatok százalékot, hanem az adott bankom 5%-hoz viszonyítok. Amit aznap valóban erős szelvénynek érzek, úgy érzem nagyon jó lábakon áll a szelvény azt megrakom akár 7%-kal is. Aminél érzem a rizikót bőven, de ugyanakkor kellő esélyt érzek a győzelemre, azt meg mondjuk éppen csak 2%-kal. És amúgy nyilván a köztes értékek is játszanak attól függően milyennek érzem. Persze így lehet elvész az az éle amiért ki lett találva, hogy maximalizálni a profitot, de nem véletlen akkor az sem, hogy a profik sem hajintanak oda 25%-kot, hiszen a nyerési esélyt mi mondjuk meg, és ahogy vargaradi is mondta innentől szubjektív.

De amúgy szerintem ez a járható út, csak próbáltam magyarra lefordítani egy leegyszerűsített verziót. :)

Ja és persze single tippnél a legjobb ahogy amatőr mixelő is írta. Én most pl. a Makarova/Vesnina tippet single-ben játszottam 7% bankkal. Ha esélyt kellett volna mondanom, az 80% lett volna, bár tudom könnyen beszélek utólag, csakhogy a tipp már tegnap este óta kint van, így most támadhatatlan vagyok ez ügyben. :D Azt nem tudom 80%-kal és ezzel a képlettel mennyi jött volna ki, de gyanítom olyan %-a a banknak amit eggggészen biztossss, hogy nem tettem volna rá. :) Szóval azért fő az óvatosság ;)

"Vegyünk egy példát, annak a valószínűsége, hogy nyerünk 50%. A fogadások szorzója 3.00."
Melyik meccs ez??? Azonnal megrakom a saját módszeremmel.

Na szóval,én azt szűrtem le ebből a dologból,hogy lehet itt egyenletekkel jönni,csak sok az ismeretlen benne!Ahogy ToMMo úr is mondta,szubjektív a dolog!Ki hogy érzi!Mindenesetre érdekes azé,hogy most hallottam róla először!Akárki akármit mond,tétemelésnél nincs tutibb!Ennek ellenére máskor is szívesen olvasok ilyen érdekes dolgokat!

És még egy valami,amit nagyon fontosnak gondolok!A sportfogadás szerencsejáték,amit nem lehet kiszámolni!

A tétemelés csak és kizárólag akkor jó, ha van hozzá megfelelő bankod. :) Én megmondom őszintén, ritkán, de alkalmazom, de max 2 körig...utána elengedem...mert amúgy meg bármennyi pénzt el lehet bukni, és semmi ráhatásomat nem érzem, csak szerencse már. hogy mikor 15 döntetlen nélküli meccs után elindítják, és vagy lejön hamar logikusan, vagy majd 38-ikra :D Majd kérdem én kinek a bankja bírja azt el :) Adott 1-2 napon belül ha bukok én is alkalmazom, mert bízok annyira magamban, a szelóimban, hogy nem fogok megint mellényúlni 5-jére is pl...akkor tétemelek... pl egyértelműen...de nem a végtelenségig. Na mind1 sok irányból meg lehet ezt közelíteni :)

Pont ebben a cipőben járok!Ma 2egység lesz a tét 1 helyett és már meg is van a tuti!:)
6/6 bukta után muszáj!És a Jackets megeszia kacsákat!:p

Szerintem hasznosak ezek az iràsok, jo hogy nèha feldobtok ilyeneket. Bàr ahogyBarnamedve is irta, a jo tipp az elsődleges, aztàn utàna jöhet a strategia, taktika. De szerintem ez jo dolog, ha kicsit rizikosabbnak èrzel valamit visszaveszel, ha esèlyesebbnek akkor nyomsz egy gàzfröccsöt... Végülis ez ennek acikknek a lènyege, nemde? Mert kicsit belekeveredtem mint Foxi a làbtörlőbe.. :D.

Hát a 25% bankkal Tóni az Lüke Tóni,arról nem beszélve hogy bukó szériát nem néztük,csak rögtön nyertünk :)

 

h i r d e t é s ▼