2023.02. 21.

Sportfogadási útmutató teniszhez

Sportfogadási útmutató teniszhez

A teniszsport más, mint a sportfogadók által leginkább kedvelt labdajátékok. Mindjárt a legfontosabb tényező az, hogy itt csak két végkimenetel van, nincs döntetlen. Természetesen a fogadóirodák nagyon sok lehetőséget kínálnak a teniszfogadásra. Nem mindegy azonban, hogy milyen aspektusokból mérlegelünk. Egy kis összefoglalót írtam arról, hogy viszgálom én a teniszmeccseket. Fotó: Pixabay.com

Mindenekelőtt sok-sok időt kell eltölteni a meccsek megtekintésével, de legalább minél több összefoglaló megtekintésével, podcastek, tenisz-témájú audio- és videó anyagok megnézésével és cikkek, honlapok olvasásával. Nem árt legalább az angol nyelv valamilyen szintű ismerete sem. Lássuk a legfontosabb pontokat:

A szemben álló játékosok testi adottságainak, fizikai tulajdonságainak ismerete:

 • Ezek alapján nagyon jól lehet következtetni a játékstílusra, amit a másik ellen fognak játszani. Illetve az egyes ütésfajták hatékonyságára is következtethetünk. Egy magas és erős testfelépítésű játékos jól szervál, nagy ütőereje van (Medvedev, Isner, Cressy és sokan mások). Egy alacsony, vékony és könnyebb testsúlyú játékos gyors és ha megfelelően technikás is, akkor remekül képes védekezni, returnözni, amivel meg tudja fogni a szervagépeket. (Nishikori, Nishioka, Alex De Minaur) és még sokan mások.

A játékosok „arzenálja” a technikai tudás:

 • Fontos a játékstílusok ismerete, mennyire sokrétű, univerzális az adott játékos, mennyire tudja ezeket a játékstílusokat változtatni meccs közben, melyikben- és hányban nagyon jó. Ugyanez az ütésnemekre is értendő! Például Daniil Medvedevet meg lehet fogni a hálónál, ezért egy jó röptejátékos, mint például Nick Kyrgios esélyes lehet ellene.

A pálya típusa:

 • A teniszpályák jellemzői szintén fontosak a sportfogadás során. Például, az aszfalt (szabadtéri kemény pálya), beltéri kemény borítások, fű és a salakos pályák teljesen különböző játékstílusokat eredményeznek. Fontos megjegyezni, hogy egyes játékosok jobban játszanak bizonyos típusú pályákon, mint mások. Ugyanígy a különféle stílusok is más-más borításokon jönnek ki. Egy nagy ütőerejű játékos, remek szervákkal elsősorban a gyors pályaborításokon, mint a fű és a kemény pályák érzi jól magát. Egy védekező stílus pedig a salakon jön ki a legjobban, hiszen a vörös por lelassítja a bikaszervákat és atomtenyereseket.

Figyelembe kell venni az aktuális formát:

 • A tenisz világában az egyik legfontosabb tényező a játékos aktuális formája. A játékosok szélsőséges formaváltása gyakori rövidebb- és hosszabb távon is, ezeknek számos oka lehet (sérülés, mentális gyengeség, demotiváltság, családi okok), így a legjobb, ha a legutóbbi néhány 5-10 meccsüket figyelembe vesszük, hogy felmérjük jelenlegi formájukat.

Mentális faktor (szorgalom, koncentráció rövidebb és hosszabb távon, megingások gyakorisága, lelki hullámvasút):

 • Talán a legfontosabb része a tenisz-fogadásoknak. Egyes játékosok rendkívül kiegyensúlyozottak fejben. Képesek huzamosabb ideig ugyanazon a magas szinten teniszezni, értendő ez egy meccsen belül, illetve a szezon egyes-, vagy akár teljes egészére is. Akik erősek a mentális faktor területén, azok esetén könnyebben fel tudjuk mérni, mire lesznek képesek az adott ellenféllel szemben. Ilyen játékosok (Roberto Bautista-Agut, Novak Djokovic) és még sokan mások. Akik viszont gyengék fejben, hajlamosak a megingásokra, azok nagyobb eséllyel omlanak össze és ezáltal veszítik el a mérkőzést. És bizony vannak olyan teniszezők, akik nagyszerű technikai tudása, de gyenge fejben, az soha nem lesz/lett igazán kiemelkedő játékos. Ilyen pl. a bolgár Grigor Dimitrov, aki tehetsége alapján simán világelső lehetett volna, illetve Daniil Medvedev is hajlamos időnként összezuhanni. A legjobb példa erre pedig Nick Kyrgios, akinek ha megy a játék bárkit meg tud verni a világon, de ha nem, akkor szinte bárkitől kikap. Vannak NOBET-kategóriák, akikről a legkevésbé tudjuk megmondani mit várhatunk tőlük az adott meccsen-, tornán. (az orosz Aslan Karatsev, a kanadai Shapovalov, vagy éppen az grúz Basilashvili és még sokan mások).

A játékosok egészségi állapota:

 • Az egészségi állapot nagyon fontos tényező a sportfogadás során, mivel a sérülések gyakran befolyásolják a játékosok teljesítményét. Ide tartozik szorosan a sérülésből való visszatérés is! Van aki könnyebben képes rehabilitálni és fejben is vissza tud térni (Yibing Wu, Stan Wawrinka, David Goffin és még sokan mások), de vannak olyanok is, akik nagyon szenvednek és soha nem lesznek már olyan szinten, mint a sérülésük előtt (Dominic Thiem, Andy Murray)

A mérkőzés hosszúsága:

 • A teniszmérkőzések lehetnek rövidebbek, vagy hosszúak és ezek különbsége befolyásolhatja a játékosok mentális állapotát és teljesítményét. Egy Grand Slam torna három nyert szettig megy (férfiak), míg a szezon végi Next Gen világbajnokság egy-egy szettjein belül csak 4 game-ig tart a játék! Egy általános ATP250, ATP500 és ATP1000 verseny két nyert szettig tart. Novak Djokovicot egy két nyert szettig tartó meccsen el lehet kapni, szokott is vereséget szenvedni, de Grand Slam tornán, három nyert szettig tartó meccsen nagyon-nagyon ritkán!

Pénzdíjak, dicsőségfaktor:

 • Egy magasabb díjazású verseny akkor is sokakat nagyobb erőbedobásra késztet, motivál, ha csak ATP250-es torna. Ilyen például a februárban megrendezésre kerülő Dohai torna is, vagy éppen a Dubai ATP exhibition! A négy Grand Slam tornán mindig a csúcsra járatott teniszezők vannak! Természetesen ezeknek, illetve az év végi ATP világbajnokságnak a legnagyobb a vonzereje, valamint ilyen a négyévente megrendezésre kerülő nyári olimpia is. A Davis Kupában a játékosok a hazájukért versenyeznek, itt nincs közvetlen pénzdíj. Vannak olyan teniszezők, akiket nagyon motivál ez, van akiket nem. Ha egy játékos pontokat véd az adott tornán, tehát egy évvel korábban nyert, vagy eljutott az elődöntőig, döntőig, akkor az adott évben ezeket a pontokat meg kell védenie. Sokkal nagyobb a lejjebb esés a világranglistán ilyenkor, ha veszít. Ez a tényező is motivál! 

Általános megfigyelések, vonatkozások:

 • Olyan tényezők, amelyek megfigyelésen alapulnak és általában mentális okai vannak. Mint egy szabály, amelyet megmagyarázni nem kell, elég ha ismerjük. Ilyen például az a tény, hogy egy tornagyőzelem után az adott játékos a következő tornán az esetek többségében hamar kiesik. 

Stratégiák, bankroll-menedzsment alkalmazása:

 • Mint minden sportág esetében, így a tenisznél is ésszel kell játszani, csak annyit költsünk, amennyit a pénztárcánk enged. Soha ne forró fejjel, dühből fogadjunk.

Papírforma borulása:

 • Mint minden sportban, a teniszben is viszonylag gyakran előfordul az, hogy az előre nem várt teniszező, vagy éppen abszolút esélytelen játékos nyer. Ezért sport a sport. A sportfogadás nem jóslás, nem a jövőbe látás, hanem rengeteg információ és ismeretanyag egyidejű mérlegelésén alapuló becslés! Ezt tartsuk mindig szem előtt, amikor beadjuk a totózó ablakán a szelvényt, vagy éppen megnyomjuk az enter-billentyűt klaviatúránkon.

Ezek alapján elemzem a meccseket a teniszszezon mind a 11 hónapjában (két éve már decemberben is akadnak még kisebb tornák). Ez az egyik hobbim, a leginkább követett sportágam. Sok sikert mindenkinek! 
 

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
Moldovan Csaba 2023-02-22 07:42:18
Minnél több meccset nézel, annál több fogalmad van különböző játékosok tudásáról, stílusáról, karakteréről.Mindenkinek vannak kedvenc játékosai fogadás szempontjából.Szeretni is kell a sportot nem csak penznyeresről van szó.Ha fogadtál valakire és nézed is a meccset nagyon adrenalinos tud lenni.
Miroslav 2023-02-22 11:55:51
Pontosan így van!
seantaylor21 2023-02-22 10:04:50
Így van. Viszont én ennek valamennyire az ellenkezője vagyok mert az usa sportba nem szeretem bekeverni a fogadast es erzelmeket a sportszeretetet es rajongást ez nem válthatja fel. Nem szeretek ugy meccset nezni h annak szurkoljak amit tettem.

De értem miről beszelsz es egyet is értek vele
Jakab Gyula 2023-02-21 15:41:35
Köszönöm ezt a kitűnő összefoglalót a teniszről.Kb 1 éve kezdtem a teniszre fogadni.Addig a foci volt az első.De ma már odáig jutottam,hogy izgalmasabb egy tenisz meccs,mint egy foci. A tenisz fogadásban legjobban a nyer egy szettet opció tetszik. Szerintem kicsit olyan ,mint a fociban a kétesély. A 22beten van egy olyan opció,hogy mindkét játékos nyer egy szettet, kár ,hogy csak ott van.
seantaylor21 2023-02-21 15:48:17
Ennek egy alternatívája alapból a 2nyertesig menőkön h 3 szett lesz
cucu 2023-02-21 11:42:03
Lehet órákig elemezni de ez egyéni sport,ha az adott játékos a meccs napján "bal lábbal" kelt felt,akkor mehet a kukába az elemzés.
seantaylor21 2023-02-21 12:05:06
Így van de pl ez az a faktor amit Miroslavtol jól lehet tanulni. Hogy ki milyen mentálisan. Ki az akinél mindig számolni kell hogy épp hogy kel fel. Ki játszik állando győztes mentalitással. Ki az aki dolgozik folyamatosan a fejlődésért.

Ott van Paire egy rohadt jó játékos lehetne aztán egy agyament hülyegyerek. Ha az ember akar rá fogadni még 1.10ért is meg kell gondolni mert bármikor meghülyül.

Fogninit rühellem és rá sose fogadok mert van megsérül vagy előadja a hisztis kislányt.

És még lehetne sorolni. Meg kell nézni a mostani fiatalokat mennyi munkát beletesznek a jövőjük érdekében.

Ez a sport mélyebb ismerete és ha ezek megvannak fejbe akkor nem is kell az órás elemezgetés meglátod a játékost és sugall valamit a neve . Vagy egy adott meccsen a 2 játékos neve ereje; mentális ereje stb.
Miroslav 2023-02-21 12:48:15
Itt van most tegnapról Jarry és Musetti esete! Musetti sokkal jobb teniszező, de több faktor tegnap ellene szólt! Többek között a formakülönbség is. Ki is kapott.
De természetesen ez sportfogadás! Nem mondtam soha, hogy biztos mindig a nyeremény! DEHOGY AZ! Benne van a nevében, hogy szerencsejáték! De szerintem okos bankrollmenedzsmenttel, nagyon nagy türelemmel és ezzel az összetett ismerethalmazzal lehet olyan hónapokat csinálni, ami profitot termel! És a LEGFONTOSABB része maga a szórakozás! Az, hogy szeretjük a sportot, a teniszt, a fogadást és izgalommal várni, hogy mi lesz! Ez a lényege.
zrobo 2023-02-21 11:13:00
Jó az írás, kB ennyi mindenre kell figyelni fogadáskor és akkor nem tuti, mindig nem lehet nyerni, sőt.....
zrobo 2023-02-21 11:14:14
.jav. .. és akkor sem tuti,... *
jacksly 2023-02-21 08:30:14
Ja, és Nishikori-t kár volt megemlíteni a cikkben, másfél éve nem játszott, csípőműtétje volt már több mint 1 éve, és még mindig nem tudja, mikor tér vissza... ha egyáltalán...
jacksly 2023-02-21 07:23:44
Igen, ez mind-mind fontos összetevője a teniszfogadásnak, de azt se felejtsük el, hogy a tenisz a fogadási csalások melegágya. Itt csak a játékoson múlik, hogy mi lesz a végeredmény. Vagy mindkét játékoson. Attól függ, hogy be van-e avatva a szembenálló fél is, vagy nincs. Egyéni sport, nem csapatsport, mint a foci, itt nem 11 vagy 22 főt kell lefizetni, csak 1 vagy 2 emberen múlik, hogy pontosan mi lesz a végeredmény.
Szóval nagyon ingoványos talaj fogadási szempontból. Nagyon!
Vannak nagyon érdekes eredmények, és még meccsen belül is, élőben, mikor hatalmas az odds az ellenfélre nagy hátrányban, "hirtelen" megtáltosodik, akinek meg hatalmas előnye volt, az meg "hirtelen" elfelejt teniszezni.
Szóval nagyon nehéz, szinte csak Grand Slameken érdemes fogadni, bár ott is szokott lenni egy-két érdekes eredmény... 🤔
tibcsi68 2023-02-21 16:02:37
Igazad van, ha a teniszben lenne döntetlen, simán megjátszanák a bundások.
surda64 2023-02-21 18:38:18
Úgy van....aki szereti játsza...nálam rég óta tilltólistán van....azért nézegetem kinek hogy megy.....
tibcsi68 2023-02-21 19:00:47
Főleg a női tenisz, megnyer egy komolyabb tornát, a következő kisebb tornán az első fordulóban lapát.
Miroslav 2023-02-21 07:30:51
Szia!
Nem azt mondom, hogy nincs jelen a fogadási csalás a teniszben, volt már rá példa, hogy lebuktak. De szerintem az ATP-szinten, sőt még a CH-szinten is csak töredék ilyen eset van jelen. Inkább az alsóbb szinteken, ITF-szinten fordulhat elő. Persze volt már rá példa magasabb kategóriákban, érdekes módon aki lebukott, mind kelet-európai volt.
Ha megvizsgáljuk a játékosok motivációját ki lehet zárni elég jó százalékban, kinek mi a célja, fejlődés, formába kerülés, sérülések után rehabilitáció. Nyilván egy Dzumhurra, vagy egy Basilashvilire ezért sem szabad fogadni, mert ott nem lehet tudni, milyen formában lesznek. Ha ezeket a NOBET-játékosokat kizárjuk, akkor szerintem jól fogadható lesz a tenisz.
jacksly 2023-02-21 08:15:01
Hát azért én tudnék pár tőlünk nyugatabbra lévő játékost is mondani, aki NOBET kategória: Shapovalov, Fognini így hirtelen.
surda64 2023-02-21 18:39:17
👍
Bill 2023-02-21 17:21:29
Nem azt mondta, hogy nincs nyugatra nobetes teniszező, hanem neked válaszolt, hogy elég érdekes lenne ha ők bundáznának.
Miroslav 2023-02-21 12:49:22
Hajaj, ők is bőven. Meg a grúzok, bosnyákok, több orosz. Karatsevre soha nem szabad fogadni pl. Ki tudja hogy mikor miért omlik össze teljesen.
horatius 2023-02-21 05:56:13
Köszönöm.

további tippjeink a Tenisz világából

Szaúd-Arábia és Dzsidda a házigazdája a 2023-as Next Gen tornának, amelyen a 2023-as év legjobb 21 éven aluli teniszezői vesznek részt. A NEOM által bemutatott Next Gen ATP Finals öt napon keresztül kerül megrendezésre a King Abdullah Sports Cityben. A tornát fedett kemény borításon rendezik.
Szaúd-Arábia és Dzsidda a házigazdája a 2023-as Next Gen tornának, amelyen a 2023-as év legjobb 21 éven aluli teniszezői vesznek részt. A NEOM által bemutatott Next Gen ATP Finals öt napon keresztül kerül megrendezésre a King Abdullah Sports Cityben. A tornát fedett kemény borításon rendezik.
Az aktuális héten zajló ATP- és challenger tornákat monitorozzuk és az olvasókkal közösen keresünk olyan tippeket, amelyeket érdemes lehet egy szelvénybe berakni, valamint olyanokat is, amelyek single is megállják a helyüket. Fotó: Matthewryz
Az aktuális héten zajló ATP- és challenger tornákat monitorozzuk és az olvasókkal közösen keresünk olyan tippeket, amelyeket érdemes lehet egy szelvénybe berakni, valamint olyanokat is, amelyek single is megállják a helyüket. Fotó: Matthewryz
Az aktuális héten zajló ATP- és challenger tornákat monitorozzuk és az olvasókkal közösen keresünk olyan tippeket, amelyeket érdemes lehet egy szelvénybe berakni, valamint olyanokat is, amelyek single is megállják a helyüket. Fotó: Matthewryz
Az aktuális héten zajló ATP- és challenger tornákat monitorozzuk és az olvasókkal közösen keresünk olyan tippeket, amelyeket érdemes lehet egy szelvénybe berakni, valamint olyanokat is, amelyek single is megállják a helyüket. Fotó: Matthewryz